Morgül; Alaşehirlileri Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

         Alaşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı, baca temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İtfaiye Müdürü Süleyman Morgül yaptığı açıklamada: "Kışın, soğuk yüzünü gösterdiği bugünlerde, kış hazırlıkları da son aşamaya geldi. Nasıl yiyecek, içecek, giyecek, yakacak hazırlığımızı yapıyorsak baca temizliğimizi de yapmak zorundayız.”dedi.

         Alaşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Süleyman Morgül, vatandaşları baca yangınlarına ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.  Morgül konuyla ilgili olarak yatığı açıklamada, “Kışın soba zehirlenmesi ile karşılaşmak istemiyorsak muhakkak bacalarımızı şimdiden temizleyelim. Baca bakımlarının sonbahar aylarında yaptırılması olmazsa olmaz gerekliliktir. Alçak basınçlı havalarda yani özellikle lodos esintilerinde soba zehirlenmelerinden dolayı ölüm olaylarının arttığına şahit oluyoruz. Ayrıca yanan soba veya kaloriferden ısınma verimi de alınmamaktadır. Baca temizliğini baca temizlemede uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılması tercih edilmelidir. Kalorifer olan binalarda da yakıt odasından itibaren bacaya kadar olan yolları dikkatlice temizlenmelidir. Bu noktada hemşerilerimizi şimdiden uyaralım istedik. Ayrıca kışın çamaşırlarımızı kuruması için astığımız sobaların üzerinde unutmayalım. Bunlar ev yangınlarına da neden olabiliyor.”dedi.

MORGÜL: BACALAR DÜZENLİ OLARAK TEMİZLETİLMELİDİR

         “Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı, gaz kullanıldığında ise 3 ayda bir temizlettirilmeli. Bacaların çatıdan en az 1 metre yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Hukuki olarak bina ve işyerlerinin yöneticileri kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici veya sorumluları düzenli olarak bacalarını temizletmek ve sertifikasını almak zorundadır. Çeşitli yasa ve genelgelerde bu konu ayrıntılı olarak belirtilmiştir.”şeklinde konuşan Morgül açıklamasının devamında da şunları söyledi:

         “Özellikle bugünlerde şehrimizde kış hazırlığı olarak yufka ekmek yapılmaktadır. Bahçeli evlerde dış mutfak dediğimiz yerlerde yapılır. Çok katlı binalarda da teras katında yapılmaktadır. Ayrı damak tadı olan yufka ekmeğini kış boyunca sulayıp yeriz. Kışın soğuklarda rahat ederiz. Ekmek yapımı bittikten sonra tandırımızı, ocağımızı dikkatli bir şekilde külünü alıp ateş kalmadığına emin olmalıyız. Her zaman bu günlerde mutfak yangınları ile karşılaşıyoruz. Hemşerilerimizin mağdur olmaması için hem baca temizliği hem de ocak temizliğine dikkat etmelerini Alaşehir İtfaiye Müdürlüğü olarak şimdiden uyarıyoruz. Olası bir durumla karşılaşıldığında da vatandaşlarımız ücretsiz olarak 110 yangın ihbar telefonundan bizlere ulaşabilirler. Yangınsız, afetsiz, felaketsiz sağlıklı günler dilerim."