Büyükşehir Yasası Alel Acele Çıkarıldı

Karaçoban: Büyükşehir yasası yerel demokrasi açısından sıkıntılıdır

Büyükşehir yasasının alel acele çıkarıldığını ifade eden Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, "Burada sorunu; Şunda mı? Bunda mı? Diye aramak yerine ana problemin 'Büyükşehir Yasası’nda olduğunu görmek gerek ve bu yasayı yaşayanlar olarak bizler, gayet net olarak görmekteyiz."dedi.

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Büyükşehir yasasının iki nedenden dolayı çıkartıldığının aşikâr olduğunu söyledi. BİRİNCİSİ; “KIRSALIN OYUNU ŞEHRE DEVŞİRMEK” İKİNCİSİ; “TÜRKİYE’Yİ FEDERAL/BÖLGESEL YÖNETİME HAZIRLAMAK" olduğunu belirten Karaçoban, "Yasanın yaratacağı iktisadi ve hizmette yaşanabilecek olumsuzluklar tam olarak hesaplanmadan alel acele çıkartılmış, ortaya çıkaracağı pratikler düşünülmeden uygulamaya konmuştur."dedi.

YASA HİZMETTE DE BÜYÜK SIKINTILAR TEŞKİL EDİYOR

Karaçoban, "Büyükşehir düzenlemesi, yerel demokrasi açısından da önemli sorunları beraberinde getirmektedir. Yerel yönetim birimlerinin, yöre halkının görüşünü dikkate almadan yukarıdan aşağıya bir yöntemle değiştirilmesi, yerel demokrasi ve yerel yönetimlerde katılım ilkesinin ihlali demektir.

Türkiye’nin imzaladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın “Yerel Yönetim Sınırlarının Korunması” başlıklı maddesinde konu “Yerel yönetimlerin sınırlarında, mevzuatın elverdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz” şeklinde düzenlenmiştir. Görüldüğü gibi, düzenleme bu şarta açıkça aykırıdır.

Yeni Büyükşehir düzenlemesine ister demokrasi, isterse de hizmet ölçütünden yaklaşılsın, yapılan düzenlemelerin her açıdan sorunlu olduğu yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte net bir şekilde görülmektedir ve hep birlikte görmekteyiz."şeklinde konuştu.