Başkan Karaçoban, Cuma Pazarı Esnafını Dinledi

Cuma Pazarı esnafından oluşan 20 esnaf ve oda temsilcileri bazı sıkıntılarını aktarmak için Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ı ziyaret etti. Karaçoban, ziyaretine gelen Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ümit Marhan, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Adnan Işık ve 20 esnaf temsilcisiyle bir toplantı yaptı. Alaşehir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ümit Marhan, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Adnan Işık ve 20 esnaf temsilcisi, Cuma Pazarı’nda yaşanan sıkıntıları dillendirmek ve çözüm bulmak için Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ı ziyaret etti. Başkan Karaçoban da esnaflar ve temsilcileri ile meclis toplantı salonunda bir toplantı yaptı. Toplantıya; Esnaflardan Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Hasan Alıcı ve Belediye Hal Müdürü Mehmet Ata da katıldı. Belediye yaklaşık 5 ay önce, 2003 yılında İstiklal Caddesinde kurulan Cuma Pazarını, altyapı ve asfaltlama çalışmalarından dolayı bir alt cadde olan Kenan Evren Caddesine taşınmıştı.

KARAÇOBAN: ADİL BİR ÇÖZÜM ARIYORUZ Esnafların taleplerini dinleyen Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, “Sizler tekrar İstiklal Caddesine geçmek istiyorsunuz. Yaşadığınız sıkıntılara vakıfız. Ama bizde bu konuda caddedeki sabit esnaf üzerinde anket çalışması yaptırıyoruz. Çıkan neticeye göre karar vereceğiz. Ortak paydada çıkacak olan karara herkes saygı göstermeli ve bu karara uymalıdır. Belediye olarak bu konuda adil bir çözüm arıyoruz. Yakın bir zamanda konuya ilişkin karar taraflara iletilecektir. Bizim niyetimiz tüm esnafları belli bir noktada toplamak ve kapalı bir Pazar yerine kavuşturmaktır.”dedi. PAZAR YERLERİNDE YENİ DÖNEME DOĞRU… Toplantıya katılan Belediye Hal Müdürü Mehmet Ata da, 12 Temmuz 2012 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanıp Resmi Gazete’de yayınlanan Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik ile pazarlarda yeni bir dönem başlığını belirterek, şunları söyledi: “ Bazı hükümleri için geçiş süreçleri öngörülmüş bu yönetmeliğe göre, pazarlarımız artık salt Belediyeler ile pazarcı esnafı arasında bir konu olmaktan çıkıp, merkezi idareden nihai tüketiciye kadar tüm tarafların hak, görev ve menfaatlere sahip olduğu bir yapıya kavuşturulacaktır. Pazar Yerlerinde kurulması mecburi hizmet tesislerinden, sergi yerlerinin taşıması gereken niteliklere; pazarcıların ülke çapında kaydından, tüketicilerin hak ve menfaatlerine kadar birçok düzenlemenin yer aldığı yönetmelik, pratik hayatımıza önemli etkiler gösterecektir. Belediyeler geçiş sürecinin sonunda Pazar-Market diyebileceğimiz modern, sıhhi, güvenilir ve bir anlamda tarihimizde Kapalı Çarşı olarak yer almış mekânlara kavuşacaklardır. Sürecin sonunda da sokaklarda, menşei belirsiz, bir hengâmeyle satılan mallar yerine satıcıların değil kimliklerinin ve tabelalarının konuştuğu, malların tanıtımını satıcısının değil etiketinin ve ürün künyesinin belirlediği bir yapı oluşacaktır. Belediyemiz bu yeni döneme uyum için gerekli çalışmaları başlatmış, Ocak Meclisimizde Pazar yerlerine dair bir uygulama yönetmeliği çıkarmıştır. Hâlihazırda çalışmalar, mevzuatın belirlediği takvime göre Belediyemizce hassasiyetle sürdürülmektedir.”