Gelecek Turizmde Projesi

             

Alaşehir ilçesindeki tarihi ve kültürel dokunun tanıtılması amacıyla hazırlanan ‘Medeniyetlerin kesişiminde Philadelphia’dan Âlâ Şehir’e’ adlı proje Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na sunuldu. Projenin kabul edilmesi halinde Alaşehir’de inanç turizmi başta olmak üzere turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yunus Emre Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından hazırlanan ve ortaklıklarını Alaşehir Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Manisa Valiliği’nin oluşturduğu “Medeniyetlerin Kesişiminde Philadelphia’dan Âlâ Şehir’e” adlı proje Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na sunuldu.

PROJENİN AMACI

Projede, Alaşehir’deki turizmin geliştirilmesi, inanç turizminin ön plana çıkarılması ve yerel ekonomik kalkınma için, sürdürülebilir turizmin önemi hakkında farkındalık oluşturarak bölgesel turizmin gelişimine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlaması hedefleniyor.

Proje ile İzmir- Pamukkale Turizm yolu üzerinde yer alan Alaşehir’in, bilinirliğinin artırılması ve dinler arası diyalogun gelişmesine katkı sağlaması da amaçlanıyor.

BAŞKAN KARAÇOBAN: ‘İLÇENİN TARİHSEL ZENGİNLİĞİNİ ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ’

Proje’nin hazırlanmasında ve koordinasyonunda büyük pay sahibi olan Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, “Alaşehir, İzmir - Pamukkale Turizm Yolunun tam orta yerinde ve geçiş güzergâhında bulunan, M.Ö. 150-138 yılları arasında Bergama kralının kardeşi II. Attalos Philadelphos tarafından ilk isim olarak da ‘Kardeş severlik’ anlamına gelen ‘Philadelphia’ adı verilerek kurulan bir yerleşim merkezidir. Bergama krallığı dönemindeki önemini, Romalılar döneminde de koruyan ve bu dönemde daha da gelişen, M.S. 40 yıllarında Hıristiyanlığı kabul ederek bu tarihten itibaren dini açıdan önem kazanmaya başlayan, Havarilerden Aziz Loannes adına yapılan, Hıristiyanlığın teşkilatlanıp, yayılma çalışmalarının sürdürüldüğü, İncil’in vahiy bölümünde adı geçen ve kendilerine mesaj gönderilen Yedi Kilise (Smyrna, Pergamon, Thyateira, Sardes, Philadelphia, Laodicia ve Ephesos) Hıristiyanlığın ilk kiliseleri olarak kabul edilir. Hepsi de Anadolu’da olan bu kiliselerin üç tanesi (Sardes, Philadelphia ve Thyatira) Manisa ili sınırları içinde bulunmakta ve inanç turizmi kapsamında ziyaret edilmektedir. Philedelphia adı, günümüzde özellikle bu bakımdan hatırlanır. 1682’de William Penn tarafından kardeşçe sevgi, dinsel hoşgörü ve ibadet özgürlüğü’nün yaşanacağı bir kent olacağı vaadiyle ABD’de kurulan Philedelphia da ilhamını İncil’den almaktadır. Alaşehir tarih boyunca Bizanslılar ile Türkler arasında sık sık el değiştiren savaşlara sahne olmuştur. 1389 yılında, Yıldırım Beyazıt ile Osmanlı topraklarına geçen şehrimiz, o tarihten bu yana Anadolu toprağıdır. Sultan Yıldırım Beyazıt Han, yüksek bir tepeden şehre bakarak ne ‘Âlâ Şehir’ diyerek, ilçenin isim babalığını yapmıştır. Bu muhteşem tarihsel zenginliği mutlaka ön plana çıkartmalıyız.” dedi.

DÜNYA BARIŞINA KATKI SAĞLAYACAK

Projeyle, çok kültürlü yaşamı tarihsel süreç içerisinde hem St. Jean Kilisesi hem de Yıldırım Beyazıd Camii’nin konumları gereği bünyesinde barındıran Alaşehir, tanıtım konusunda geri kalmış durumuna dikkat çekilerek, tarihi geçmişi bakımından dünya için önemli olan bölgenin tanıtımının yapılması ile inanç turizminin gelişmesi, dinler arası diyalogun geliştirilmesi ile dünya barışına da katkı sağlanması amaçlanıyor.

Proje kapsamındaki en önemli ana aktivitenin, ele alınacak mevcut kültürel miras üzerinde yapılacak bilim temelli ve akılcı bilgiler vermek amacıyla proje danışmanları tarafından eserler hakkında yapılacak çalışma ile Alaşehir’in tarihi ve kültürel mirasının ön plana çıkarılıp ardından farkındalık çalışmaları oluşturularak çeşitli ortamlarda lansmanının yapılması olduğu kaydedildi.

Yapılan incelemeler sonucunda 3 bin yıllık Dionysos Şarap Tanrısı’nın mozaiğinde bile yer alan üzümün sadece bir besin maddesi olmadığı aynı zamanda tarihsel bir simge olduğunun da işlenerek bir marka haline getirilmesi sağlanacak. Projede üzerinde ana incelemenin yapılacağı eserler arasında Alaşehir St. Jean Kilisesi, Kurşunlu Han, Yıldırım Beyazıd Cami, Alaşehir Mozaikleri Dionysos Şarap Tanrısı, Alaşehir Surları, Antik Tiyatro (Toptepe), Şeyh Sinan Cami, Güdük Minare Cami ve diğer mevcut yapılar bulunuyor.

1 Aralık 2015’te başlaması ve 1 Ekim 2016’da bitirilmesi hedeflenen projeye ilişkin ön başvuru Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na yapıldı.