Ambalaj Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor

Ambalaj atıkları ekonomiye kazandırılıyor

Alaşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı işbirliği ile Ambalaj Atıkları Geri Kazandırma Projesi çalışmalarına başladı. Vakıf personeli, pilot mahalle seçilen Soğuksu ve Sarısu mahallelerinde bilgilendirme yaptı.

Proje kapsamında sekiz görevli 'Ambalaj atıkları çöp değildir, geri dönüştürülür, doğal kaynaklarımızı ve çevreyi korur, enerji tasarrufu sağlar, küresel ısınmayı yavaşlatır, iş olanağı sağlar, ülke ekonomisine değer katar, çöpe atmayın, ayırın, geleceğinizi kazanın' sloganlı broşürü ilk etapta pilot bölge olarak seçilen Soğuksu ve Sarısu Mahallelerinde tüm evleri teker teker ziyaret ederek, broşürü dağıtıp, vatandaşları proje hakkında bilgilendirme çalışmalarını tamamladı.

KARAÇOBAN; PROJE ÇOK ÖNEMLİ, DESTEKLENMELİDİR

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, "ÇEVKO ile anlaşma yaparak birlikte hazırlamış olduğumuz projenin tanıtımını pilot bölge olarak seçilen şehrimizin en büyük ve merkez mahalleri olan Soğuksu ve Sarısu mahallelerinde görevliler ev ev dolaşarak projenin tanıtım broşürünü dağıtıyor. Vatandaşlara proje hakkında bilgi veriyorlar. Projedeki amacımız cam, plastik, metal, kâğıt-karton ve kompozit ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere çevremiz korunmakta. Katı atık depolama alanları daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmakta. Enerji tasarrufu sağlanmakta, küresel ısınma yavaşlamakta ve ülke ekonomisine değer yaratmaktadır. Projede vatandaşlarımızdan yardım ve destek bekliyoruz çünkü bu hepimizin görevidir. Vatandaşlarımız şehrimizin değişik bölgelerine bırakılan kendilerine en yakın kumbaraya atıklarını atarlarsa onların da projede bir katkısı olacaktır. Daha iyi bir gelecek için, bu projeyi hep birlikte desteklememiz gerekir" dedi.

"AMBALAJ ATIKLARI ÇÖP DEĞİL, MİLLİ SERVETTİR"

Projeyi tanıtan broşürde ise vatandaşların sorumluluğunu yerine getirmeleri isteniyor. Broşürlerde, bir ton cam atık ile 100 litre petrol, plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümünden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi malzemelerin üretildiği, sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt'lık bir ampulün 20 saat çalıştığı, geri dönüştürülen bir ton kâğıt/karton atık ile 17 ağacın kesilmekten kurtulduğu, kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretildiği anlatılıyor.