Belediye'den Dev Proje

BELEDİYEDEN DEV PROJE

Alaşehir Belediyesi Jeotermal- Kurutma, Termal ve Sera projesi adı altında Alaşehir ve çevresinde bulunan belediye, hazine ve meraya ait yaklaşık sekiz bin dekar alanın birleştirme ve kamulaştırma çalışmalarından sonra sera, termal ve kurutma alanında kullanılması için çalışmalar başlattı. Proje kapsamında Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Alaşehir’de adı geçen bölgelerde incelemelerde bulundu.

Alaşehir Örnekköy, Yeniköy mahallerinde 630, Killik Mahallesinde 2100 dekar, Gümüşçay Mahallesinde 1085 dekar, Ilgınköy Mahallesinde 420 dekar, Tepeköy Mahallesinde 3100 dekar belediye, hazine ve mera arazisi sera, termal ve kurutma alanında yapılacak yatırımlara uygun olduğu tespit edildi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaşile birlikte; Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Jeotermal Santral Yatırımcılar Derneği Başkanı (JESDER) Ufuk Şentürk ve ilgili kurum görevlilerinden oluşan ekip adı geçen bölgelerde incelemelerde bulundu.

KARAÇOBAN: ALAŞEHİR'İN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, çevre ve şehircilik bakanlığının hazırlamış olduğu 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında işli 3190 dekarlık teknolojik sera bölgesi alanını ilk etapta uygulanabilir hale getirebilirsek, Alaşehir için çok büyük bir yatırım alanı yaratılacak. Seracılık, termal turizm ve özellikle üzüm kurutmada yaşanan sıkıntıları çözebilecek olan kurutma tesisleri kurulmasıyla üreticiler ağır metal ve kalıntı korkusundan rahat bir nefes alarak üzümlerini rahatlıkla kurutabilecekler. Çünkü üreticiler sezon sonunda havaların serinlemesiyle birlikte ilaç kullanmak zorunda kalıyor, buda üzümde kalıntılara neden olabiliyor. Alaşehir esnaflarına ayrı bir gelir kaynağı yaratılacak. Ayrıca dönüm başı ortalama bir işçi istihdamı yaratılabilecek. Buda planlanan sekiz bin dekarın kullanılabilmesi halinde sekiz bin işçi iş bulmuş olacak. Proje ile teknolojik sera ve termal turizm artacak. Hasat döneminde özellikle üzüm kurutmada hava koşullarından dolayı sıkıntı yaşayan üreticilerimiz de kurutma tesislerinin kurulmasıyla daha sağlıklı ve verimli tarım çalışmaları yapabileceklerdir."dedi.

ŞENTÜRK: PROJEYE DESTEK OLURUZ

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, dernek üyeleri olarak yapılacak yatırımlarda kullanılacak olan suyu teknik ölçüler kapsamında verebileceklerini, yapılacak yatırımlara destek olacaklarını belirterek, "Uygulanması düşünülen projeyi destekleyebiliriz. Teknik ölçüler kapsamında yeterli su desteğini sağlayabiliriz."dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da incelemelerin ardından yaptığı kısa açıklamada "Bu uygulamada birinci olarak verimli tarım arazilerini korumalıyız. Köylülerin kullandığı meralarda köylülerin sıkıntı yaşamamasına dikkat etmeliyiz. Çorak ve tarıma elverişli olmayan alanları öncelikle kullanmamız gerekir. Bu amaçla ilk etapta Örnekköy, Yeniköy ve Tepeköy mahallelerini kapsayan çorak arazilerin bulunduğu yaklaşık dört bin dönüm alanı öncelikle değerlendirelim. Buradan alacağımız verimlere göre tekrar değerlendirme yaparız."açıklamasında bulundu. Vali Bektaş, sahalardaki incelemelerinin ardından beraberindeki heyetle birlikte şarap tanrısı Dionysos'un mozaiğini, ST.Jean kilisesi ve İlçe Kütüphanesi de ziyaret etti. Alaşehir turizmi ile ilgili, Başkan Karaçoban'dan brifing aldı. Son olarak da Killik mahallesine geçen Bektaş, burada da çeşitli ziyaretlerinin ardından Alaşehir'den ayrıldı.