Seminere İlgi Büyük Oldu

SEMİNERE İLGİ BÜYÜK OLDU

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin şubat ayı Kültür etkinlikleri kapsamında, Alaşehir'de Din-Kültür İlişkisi Konulu Konferans,  düzenlendi. Konferansa ilgi büyük olurken, konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım'dı.

Alaşehir Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği, Din-Kültür İlişkisi Konulu Konferans,  Ticaret ve Sanayi Odası'nın toplantı salonunda gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacı, Dokuz Eylül Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım oldu. Belediye Meclis Üyeleri; Av. Bilgehan Noyan, Hasan Alıcı ve Adnan Tutar'ın da katıldığı konferansa yaklaşık 50 Alaşehirli iştirak etti. Konferans sonrası katılımcılara, Kuran-ı Kerim meali dağıtıldı.

"DİN YAŞANAN COĞRAFYANIN KÜLTÜRÜNDEN BESLENİR"

Din-Kültür İlişkisi’nin çok geniş kapsamlı bir kavram olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, “Günümüzde İslam dini özellikle terör kavramıyla bir arada anılmaya başlandı. Gelişmiş toplumların başarılı olmasının ardındaki sebeplerden bir tanesi üzerinde yaşanılan coğrafyanın özellikleri ile o coğrafyada yaşayan insanların karakter özelliklerine göre hukuk kurallarının belirlenmiş olmasıdır. Bu yüzden toplumuzdaki insanların ayıp ve yasak olarak değerlendirdiği bazı normlar dinen yanlış değildir. Bilgilerimizdeki eksiklikleri fıkıh kitaplarındaki yorumlara göre değil, Kuran-ı Kerim ve ayetlere bakarak gidermeliyiz. Devleti yönetenler de kanun ve hükümleri belirlerken içinde yaşanılan zamanın şartlarını dikkate alarak kurallar koymalıdır. Şeriat hükümleri belli davranışları yasaklıyor inancıyla, sosyal yaşam üzerinde düzenlemeler yapılması insanların hayatlarına kısıtlama getirmekten başka bir yarar sağlamaz” diye konuştu.