Tarımsal Sulama Yönergesi

KARAR SAYISI     : 2018/91                              

KARAR TARİHİ     : 02/05/2018

MÜDÜRLÜK/ŞEFLİK  : KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ

ŞUBE EVRAK NO    : 6 NOLU GÜNDEM

KARARIN KONU     : YÖNERGE

KARARIN ÖZÜ   : Alaşehir ilçesindeki mahallelerde sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulama kanalları ve damlama sulama vasıtası ile tarımsal sulama suyu alan gerçek veya tüzel kişilerin, uymak zorunda oldukları usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Tarımsal Sulama Yönergesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonunca alınan Kararının değerlendirilmesi

 

MECLİS BAŞKANI                 :Ali UÇAK(Belediye Başkanı)

KATILAN ÜYELER                 :Bilgehan NOYAN, Hasan ALICI,Murat BİBER,Cevdet ERİM,Hüseyin ÖZBEK,İbrahim Barış ACAR,Cafer ÖZKAYA,Adnan TUTAR,İclal ALTINAY,Ahmet YILMAZOĞLU,Yaşar ÇATALDERE,İbrahim AKGÜL,Fedai KOZAN,İbrahim BALIK,Mehmet ALTUN,Adnan BAŞOĞUL,Fatih Mehmet İŞÇİMEN,Mehmet KAYACIK, Ahmet ADAK, İbrahim DOĞAN,Ahmet ÖKÜZCÜOĞLU(Toplantıya 2 Nolu gündem maddesi sonrası katıldı)

 MAZERETLİ KATILMAYAN ÜYELER: Rukiye KOCATAŞ

MAZERETSİZ KATILMAYAN ÜYELER:Mustafa ÖZTÜRK, Ömer ZEREN

 

                KARAR NO:91

Gündem No:5

Belediye Meclisinin Nisan Ay’ı Meclis toplantısında ( Gündem 17 ) Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen; Alaşehir ilçesindeki mahallelerde sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulama kanalları ve damlama sulama vasıtası ile tarımsal sulama suyu alan gerçek veya tüzel kişilerin, uymak zorunda oldukları usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Tarımsal Sulama Yönergesine ilişkin konunun Plan ve Bütçe Komisyonunca alınan Kararının değerlendirilmesine ait gündem maddesinde;

Konu ile ilgili alınan 11.04.2018 tarihli 2018/2 sayılı Plan Bütçe Komisyon Kararının Meclise okunmasıyla;

       “2018/82 Sayılı Meclis Kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen ‘Alaşehir İlçesindeki mahallelerde sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulama kanalları ve damlama sulama vasıtası ile tarımsal sulama suyu alan gerçek veya tüzel kişilerin, uymak zorunda oldukları usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Tarımsal Sulama Yönergesi” komisyonumuzca Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Hukuk İşleri Müdürlüğünün de bilgileri alınarak görüşülmüştür. Toplantımız sonucunda yönerge taslağının Belediye Meclisimizce incelenerek karara bağlanması uygun görülmüştür.”

“T.C.

ALAŞEHİR BELEDİYESİ

 TARIMSAL SULAMA SUYU

TARİFELER YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Alaşehir İlçesindeki mahallelerde sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulama kanalları ve damlama sulama vasıtası ile tarımsal sulama suyu alan gerçek veya tüzel kişilerin, uymak zorunda oldukları usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Gölet,Bent, Kanallardan ve Sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulama suyu verilen bağ ve bahçelere ait alanların sulanması hakkında tahakkuk, tahsilât, satış bedelinin tespiti ile hizmet ve yaptırımlar tarifesi bu yönerge ile düzenlenir.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu yönerge, Alaşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 6360 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 7.Maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Tarife: Satış, hizmet ve yaptırımların parasal değerle belirtilmesidir.

Abone : Alaşehir Belediyesi’nden bağ ve bahçe için sulama suyu alan ve bu hususta Alaşehir Belediyesi ile sözleşme yapan gerçek ve tüzel kişilere abone denir.

Tarife çeşitleri ve uygulama esasları

MADDE 5- (1) Bu yönergenin konusu olan tarifeler üç başlık altında toplanır;

  1. Abonelik esaslı maktu tarife
  2. Yatırım esaslı dekar oranlı nisbi tarife
  3. Yaptırımlar tarifesi.

İKİNCİ BÖLÜM

Abonelik, İşletme, Tahakkuk Ve Tahsilât Esasları

Başvuru Formu

MADDE 6- (1) Bağ ve bahçesini sulamak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, idarece tanzim edilen tarımsal sulama suyu abonelik başvuru formunu doldurarak verirler.

Abonelik şartları ve esasları

                MADDE 7- (1) Sulama Suyu Aboneliği için;

a) Başvuru formunun idareye verilmesi üzerine, gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra, idare ile talep sahibi arasında Sulama Suyu Abonelik Sözleşmesi yapılır.

b) Abonelik sözleşmesi yapan her gerçek veya tüzel kişiye bir abone numarası verilir. 

c) Abone, aboneliğin devamı şartıyla, sulama suyunun geçici bir dönem için kesilmesini yazılı olarak isteyebilir.

ç)Abone sözleşmesinin iptali istenmediği sürece, abone sözleşmesi aynı şartlarla devam eder.

d) Abone, borcunu ödeyerek, abone sözleşmesini iptal etme hakkına sahiptir.

e) Abone abonelikten doğan haklarını, başkasına devir edemez.

f) Yönerge hükümlerine aykırı davranan abonelerin sözleşmesi idarece iptal edilir ve bu abonelere sulama suyu verilmez.

g) Abonenin ölümü durumunda, borç ve alacakları varislerine intikal eder.

Kanalların ve Hatların Bakım Ve Onarımı

MADDE 8- (1) Kuyulardan ve damlama hatlarından su verilen, ana kanallar ile bu kanallara bağlı hizmet vermekte olan tali kanalların işletme, bakım ve onarımı idareye aittir.

(2) Ana kanal ile tali kanal dışında kalan kanallara özel kanal denir. Özel kanalların bakım ve onarımı faydalanan abonelere aittir.

Sulama Defteri

MADDE 9- (1) Yapılan sulamanın tarihi, sulanan bağ ve bahçenin alanı,varsa abone numarası,abonenin adı ve soyadı sulama esnasında, sulama defterine kaydedilir.

 (2) Sulama görevlisinin yapacağı bu kayıt abone ve sulama görevlisi tarafından imza edilir. Abonenin imzadan imtina etmesi halinde, sulama görevlisi "İmzadan imtina etmiştir" şerhini koyar.

Sulama bedeli

MADDE 10- (1) ) Kanallardan ve Sulama amaçlı açılmış olan kuyulardan sulamaya verilen suyun bedeli, Salma sulama için birim alan veya birim saat üzerinden ücretlendirme yapılıp,sulama kuyularından verilen suyun m³ miktarı dikkate alınarak Alaşehir Belediyesi’nce belirlenir.

MADDE 11-(1) Sulama bedelinin hesaplanması;

(2) Salma olarak verilen suyun tahakkuku, birim alan bedeli X toplam alan X sulama sayısı formülüne göre yapılır.

(3) Salma olarak verilen suyun tahakkuku, birim saat bedeli X toplam saat formülüne göre yapılır.

(4) Sondaj kuyularından verilen sulama suyunun tahakkuku, m³ bedeli X toplam m³ miktarı formülüne göre yapılır.

MADDE 12- (1) Abonelerin tüketimleri salma sulama yapılan yerlerde peşin olarak, sulama kuyularından verilen su aylık dönemler halinde tahakkuk ettirilir.

MADDE 13-(1) Tahsilat; Alaşehir Belediyesine ait vezneler aracılığıyla yapılır. 

(2) Özel hallerde Alaşehir Belediyesi’nin yetki vereceği tahsildarlar aracılığı ile mahallinde tahsilât yapılabilir.

Sulama Suyu Tarifesi

MADDE 14- (1) Kapalı sistem damlama sulama ve salma sulama tarifesi her yıl için Alaşehir Belediye Meclisi’nin alacağı karar doğrultusunda belirlenecektir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yaptırımlar Tarifesi

MADDE 15- (1) Aboneler, tahakkuk eden fatura bedellerini, faturada belirtilen son ödeme gününe kadar ödemek zorundadırlar.

(2) Abonenin adresinde kimse bulunamazsa, bu adrese bırakılan fatura, aboneye tebliğ edilmiş sayılır.

(3) Borçlarını süresi içinde ödemeyen abonelere sulama suyu verilmez ve bu abonelerin su şebekesinden aldıkları tarımsal sulama suyu kesilir.

(4) Borçlarını süresi içinde ödemeyen abonelere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'un 5l. maddesi ile tespit edilen oranlara göre gecikme zammı tahakkuk ettirilir.

MADDE 16- (1) Abone değişikliği yapacak gerçek veya tüzel kişiler, Alaşehir Belediyesi’ne müracaat ederek, sözleşme imzalamak zorundadırlar. Belediyenin yazılı onayı alınmaksızın yapılan abonelik devirleri hükümsüzdür.

Kaçak su kullanılması

MADDE 17- (1) Ana veya tali kanallardan sözleşme yapmadan, sulama suyu alan gerçek veya tüzel kişiler, kaçak sulama suyu kullanmış sayılırlar.

 (2) Kaçak sulama suyu kullananlar, her kullanımda, tarifede gösterilen bedelin on katını ödemek zorundadırlar.

(3) Kaçak su kullananların tarımsal sulama suyu kesilir ve haklarında yasal işlem başlatılır.

Usulsüz su kullanılması

MADDE 18-(1) Sulama görevlisine müracaat etmeden veya müracaat ettiği hâlde, izin verilmeden sulama yapan, başkalarının su almasını engelleyen aboneler usulsüz sulama suyu kullanmış sayılırlar.

(2) Usulsüz sulama suyu kullananlar, her kullanımda, tarifede gösterilen bedelin iki katını ödemek zorundadırlar.

MADDE 19- (1) Aynı ana veya tali kanaldan faydalanan kişiler, sulama görevlisinin ve o kanaldan su alan diğer abonelerin sulama çalışmaları için, mülkiyetten gelip geçmelerine müsaade etmek zorundadırlar. Bu kişiler, diğer faydalananların haklarına tecavüz edemezler.

MADDE 20- (1) Ana veya tali kanalın yerini değiştirmek, ana veya tali kanalda tahribat yapmak, kanal sulama tesislerine zarar vermek ve gereksiz müdahalelerde bulunmak yasaktır. Yapılan zararın giderilmesi ve eski hale getirilmesi için 1608 sayılı kanunun m 1/2 hükmü uygulanır.

(2) Bu yasağa aykırı davrananlar hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri gereği gerekli yasal başvurular yapılır.

MADDE 21 (1) İdaremizce öngörüldüğü şekilde bahçe düzenlemesi yapmayan ve bahçesine su arkı açmayan abonelere sulama suyu verilmez.

MADDE 22- (1) Ana kanal veya tali kanallarda bulunan sular, bağ ve bahçe sulaması için kullanılır.

a) Ana kanal veya tali kanallara, kaçak bağlantı yapmak suretiyle, evsel veya sanayi atıkları bırakılamaz.

b) Suları kirletici maddeler, herhangi bir şekilde kanallara bırakılamaz.

c) Alaşehir Belediyesi’nden müsaade belgesi alınmadıkça ana kanallardan yeni tali kanal bağlantısı yapılamaz.

ç) (a), (b), (c) bentlerinde yazılı fiilleri işleyenlerden, verilen zararın giderilmesi ve eski hale getirilmesi için 1608 sayılı kanunun m 1/2 hükmü ile konusu suç teşkil etmesi halinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.

MADDE 23- (1) Sözleşme, yönerge ve yasalara aykırı hareket eden aboneler hakkında, idare görevlilerince mahallinde yapılacak inceleme sonucunda tutanak tutulur. Tutanakta yer alan aykırılıklar doğrultusunda gerekli idari ve adli yollara başvurulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Tarifelerin onayı ve ilanı

MADDE 24- (1) Alaşehir Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nce tespit edilen tarifeler, Alaşehir Belediye Meclisi’nin onayına sunulur. Belediye meclisi tarafından uygun bulunan tarifeler onaylandığı ayı takip eden süreçte Alaşehir Belediyesi’ne https://www.alasehir.bel.tr adresi üzerinden yayımlanır.

Abone sözleşmesi

MADDE 25- (1) Abone sözleşmesinde hüküm bulunmayan hallerde bu yönerge hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 26- (1) Bu yönerge, Alaşehir Belediye Meclisi’nin kabulünden sonra, mahalli bir gazete de veya idarenin internet sitesinde ilan edilerek, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27- (1) Bu yönergeyi Alaşehir Belediyesi adına Alaşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yürütür.

 

Konuyla ilgili yapılan genel bilgilendirmenin ardından, Belediye Başkanımız tarafından alınan Plan Bütçe Komisyon Kararı oylamaya sunuldu, oturumda mevcut tüm üyelerin evet oylarıyla Söz konusu Tarımsal Sulama Yönergesi komisyondan geldiği şekliyle Oybirliğiyle kabul edildi.Karar sureti ve eklerinin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verildi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      ALİ UÇAK         MEHMET KAYACIK       CAFER ÖZKAYA        İCLAL ALTINAY  

  BELEDİYE BAŞKANI   YEDEK MECLİS KATİBİ    MECLİS KATİBİ       MECLİS KATİBİ