Karaçoban: İçme Suyuna Zam Yapılmadı

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, içme suyuna zam yapılmadığını, 2872 Sayılı Çevre Kanununun 11.maddesine istinaden katı atık hizmetinden faydalanan mesken ve işletmelere belediyemiz meclisinin aldığı karar uyarınca ve büyükşehir yasa tasarısına istinaden su faturalarına 4.36 TL’den başlayan artışların yansıtıldığını söyledi.

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, 2872 Sayılı Çevre Kanununun 11.maddesinde “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler” ibaresine istinaden yasa kapsamında vatandaşların su faturalarında 4.36 TL’lik bir artışın olduğunu söyledi. Karaçoban, içme suyuna zam yapılmadığını da belirtti. Başkan Karaçoban, açıklamasının devamında da şunları söyledi:

“2872 Sayılı Çevre Kanununun 11.maddesinde “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, Belediye Meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz” denilmektedir.

Mevcut durumda evsel katı atık toplama ve taşıma Belediyemizce yürütülmektedir. 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereğince evsel katı atıklar için toplama, taşıma, aktarma, geri kazanım (kompost, yakma) ve bertaraf tesislerinin kurulması, işletilmesi, kapatılması ve kapatma sonrası izlenmesi ve bakımına ait tam maliyet esaslı tarifelerin belirlenerek su faturası ile birlikte tahsil edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen ilgili mevzuat gereği; Alaşehir sınırları içinde evsel katı atıkların toplama ve taşıma hizmetini yürütmekte olan Belediye Başkanlığımızın hizmetler için oluşan giderleri tam maliyet esasına göre tarifelendirilmiş bu maliyetlerden ÇTV gelirleri düşülmüş ve hane bazında abone sayıları dikkate alınarak “Evsel Katı Atık Tarifeleri” hazırlanmıştır.

Alaşehir sınırları içinde evsel katı atıkların toplama, taşıma ve bertaraf edilmesi hizmetlerinden yararlanan mesken, eğitim kurumları ve okullar, resmi ve özel tedavi kuruluşları, inşaat şantiye, resmi daireler, işyeri büro dükkânlar, bankalar ve finans kuruluşları, süpermarketler, fabrikalar, üzüm işletmeleri, Dershane, sürücü kursları, özel etüt eğitim ve özel meslek kursları, akaryakıt istasyonları, özel gıda laboratuvarları, gazinolar, genelev, oteller ve pansiyonlar, pazarcılar, yurtlar, TÜV ve ulaştırma taburu başlıkları altında toplanmış ve hesaplamalar bu kapsamda yapılmıştır.”