Fırınlar Mercek Altında

FIRINLAR MERCEK ALTINDA

Son zamanlarda artan gıda fiatlarına eklenen ekmek zamları, yurt genelinde olduğu gibi Alaşehir gündeminin de  öne çıkan başlıkları arasında ki yerini aldı. Ekmeği ile nam salan şehrin üreticileri kadar tüketicilerini de yakından ilgilendiren  bu gelişmeler Zabıta bünyesinde ki Ruhsat Denetim Birimince de mercek altına alındı.

Konuya ilişkin  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, “Ekmek 61 kuruş olmalı” sözlerinin ardından alevlenen fiat tartışması  fırıncı esnafının da devreye girmesiyle tansiyonu iyice yükselti.

Bakanlığın hesabına göre bir fırıncı günde 10 bin ekmek üretirse, ekmek başına 0.48 kuruş kârla kendini ikame ettirebiliyor. Lakin geçmişte arz-talep dengesi gözetilmeksizin her köşe başında açılan fırınlar nedeniyle söz konusu işletmelerin kapasitelerinin çok altında yapılan üretimlerinin sonucunda  maliyetin haddinden fazla yüksek olduğu düşünülmekte.

İş bu sorun karşısında; sektör temsilcilerince, 15 bin kişiye 1 fırın düşecek şekilde ruhsatların sınırlandırılması önerilirken, bakanlık bürokratlarına sunulan bu teklif de uzmanlarca  incelemeye aldı.

Öte yandan yetkililer, irili ufaklı çok sayıda fırının birleşerek daha verimli çalışmasını istiyor. Buna yönelik bir birleşme ve teşvik modeli de araştırılıyor.

Vatandaşın temel gıda gereksinimlerinden sayılan ve Alaşehir’inde bilinen marka ürünlerinden biri olan ekmeğin, ülke kamu oyunu bu denli meşgul ettiği bu süreçte ruhsat ve denetim yetkilisi Alaşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Erol Kacar ile yapılan görüşme de : Süreçle ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade ederek; fırınların ruhsatlandırılmalarına ilişkin yapılan en son düzenlemenin, 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi Gazete ile son halini aldığını beyan etti. Bununla ilgili olarak da; artık eskiden olduğu gibi sokak aralarında veya apartman altlarında fırın açılmasına müsaade etmedikleri gibi bu tarihten önce ruhsat alan iş yerlerinin mevzuatın bu hükmünden istisna tutuldukları için kazanılmış haklarının  muhafaza edildiğini söyledi. Bu tarihten sonra ise ayrık nizam ve müstakil bina koşulunu taşımayan aynı işyerleri için bile olsa ruhsatı başkasına devretmenin yasaklanması nedeniyle kapanan bu iş yerlerine yeniden ruhsat alınmasının mümkün olamayacağını ifade ederek, tüzel kişiliği sona erdirilen Kemaliye Belde Belediyesinden kendilerine devredilen fırın için bile, bu yönetmelik gereği çok sayıda talibi olmasına rağmen ruhsatlandırma yapamadıklarından dolayı böyle bir gelir kaleminden yoksun kaldıklarını söyledi. Hal böyle iken ruhsat veren makam olarak bizler dahil kanun ve yönetmeliğin amir hükümlerinden hiçbir şekilde muaf değiliz.

Lakin buna rağmen bazen iyi niyetli vatandaşlarımızın bulundukları muhitlerde zorunlu olan bu koşulları taşımayan mekanlarda fırın açma başvurularını red etmek zorunda kaldıkları gibi, kimi zamanda kendilerini ikna etmekte zorlandıklarını söyledi. Özellikle de ekmeğin fiatını belirleme tasarrufu kesinlikle belediyeler de olmadığı halde fırıncılar odasının uhdesinde olan bu yetkiden ötürü art niyetli bazı provakatörlerce artan fiatların vebalinin siyaseten belediyelerin üzerine atılarak kendilerinin haksız yere töhmet altında bırakıldıklarını ifade etti.Nihayetinde konu ekmek olunca bu hamur daha çok su kaldırır diyerek yakın geçmişte yürürlüğe konulan nüfusa göre eczane açılmasına izin verilmesi gibi bir uygulamanın fırınlar için de gündemde olduğunun da altını çizerek beklentimiz tüm tarafları memnun eden bir çözümde uzlaşılmasıdır, temennisinde bulundu.”

firin_denetim (1)firin_denetim (2)