Coğrafi Konum

        

 Alaşehir Ege Bölgesi’nde Bozdağların Kuzeye bakan yönünde üç tepeler üzerine kurulmuştur. Manisa iline bağlı, yüzölçümü 977 km2 olan bir ilçedir. Batısında Salihli, doğusunda Sarıgöl ve Eşme ilçeleri güneyden Nazilli ve Kuyucak, kuzeyden ise Kula ilçeleri ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 189m. olan Alaşehir’in Manisa iline uzaklığı 110km.’dir. Ege denizine uzaklığı kara yolundan 145 km dir.

         Türkiye’nin ve bölgenin önemli akarsularından birisi olan Gediz Nehri’nin bir kolu olan, Alaşehir çayı, ilçenin güneydoğusunda bulunan 1430m. Yüksekliğindeki Çal dağlarından doğar. Kar ve yağmur suları ile beslenir. Düzensizdir. Bu vadi 3. Zaman sonlarıyla 4. Zaman başlarında olmuş büyük bir graben sahasıdır. Alaşehir Ovası tektonik hareketler sonucunda oluştuğundan sık sık yer sarsıntılarına uğramaktadır.

DAĞLAR

         Alaşehir’in güneyini kaplayan Bozdağlar(1900m.) doğudan batıya doğru uzanır. İzmir’de Çeşme yarımadasını oluşturur. Çal dağı (1430m.), Gözlübaba dağı (1895m.) ve Umur baba dağı (1555m.) başlıca dağlarıdır.

AVŞAR BARAJI

         Alaşehir Çayı üzerinde kurulan Avşar Barajı, Alaşehir ve Sarıgöl İlçelerimizin ortasında bulunmaktadır. Sulama amacıyla kurulan barajın su kapasitesi 23 Milyon m3 tür. Barajdan 130 bin hektar alan sulanmaktadır. Ayrıca çok lezzetli olan aynalı sazan balığının üretimi de yapılır.

İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

         Alaşehir Ovası ve çevresinden Akdeniz İklimi hüküm sürer. En fazla yağış kış mevsiminde olup, yıllık ortalama 540 m3 tür. Bitki örtüsü iklime uyum gösterir. Ovanın verimli topraklara sahip olması nedeni ile yetiştirilen başlıca ürünler; Çekirdeksiz üzüm, pamuk, tütün, tahıllar, sebze ve meyvedir. Türkiye’nin en verimli ovalarından birisidir ki, bu ovada her türlü ürün yetiştirilmektedir.

          Alaşehir’in orman alanı 91803 hektar olup, ağaç türleri, karaçam, kızılçam ve meşedir. Bahadır köyünde yetişen ve bir eşi daha olmayan “Ebe Karaçam” olarak anılan (Pinus Nigra Var Şeneriana) ağaç dipten dallanan küre biçiminde 11m.’ye kadar uzanabilen, park ve bahçede kullanılan dekoratif bir ağaçtır. Sayılacak kadar az olan bu ağaç türü Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.