Canlı Yayında Merak Edilen Soruları Yanıtladı

Karaçoban, Canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı;

"HEDEFİMİZ ALAŞEHİR'İ "ALA-ŞEHİR" YAPMAK"

Alaşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Gökhan Karaçoban, 13.11.2014 Perşembe günü saat 19:30'da Bengütürk Tv'nin hazırlayıp sunduğu "Başkanlar Konuşuyor" adlı programda, canlı yayında Büyükşehir Yasası ve Alaşehir ile ilgili merak edilen tüm sorulara içtenlikle cevap verdi. Samimi bir ortamda geçen program 1 saat 30 dakika sürdü

Bengütürk Tv'nin 'Başkanlar Konuşuyor' programının canlı yayın konuğu olan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, büyükşehir yasasından, ilçenin ekonomisine, yeraltı zenginliklerinden özel hastane projesine ve dahi Alaşehir ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap verdi. Başkan Karaçoban, ilk önce Alaşehir'in tarihi hakkında bilgiler aktardı.

ALAŞEHİR TARAHİ: Eldeki mevcut kaynaklar ışığında; MÖ 150-138 yılları arasında, Bergama Krallığı tarafından Philadelphia yani “Kardeşseverlik” adı ile kurulan şehrimiz, Roma’lılar ve Bizanslılara ev sahipliği yapmıştır. İncil’de Philadelphia ve St. John Kilisesi olarak adı geçen, Hıristiyanlığın teşkilatlanıp, yayılma çalışmalarının sürdürüldüğü, ilk yedi kentten biri olarak öne çıkan Alaşehir, yılda yaklaşık 24.000 turisti ağırlamaktadır. Anadolu Selçuklu döneminde “Alaşehir Savaşı” burada gerçekleşmiş ve I. Gıyaseddin Keyhüsrev bu topraklarda şehit olmuştur. 1389 yılında, Yıldırım Beyazıt ile Osmanlı topraklarına geçen şehrimiz, o tarihten bu yana Anadolu toprağıdır. Sultan Yıldırım Beyazıt Han, yüksek bir tepeden şehre bakarak ne “Â L Â Şehir” diyerek, ilçemizin isim babalığını yapmıştır. Tüm bu tarihi geçmişin üzerine 3 bin yıllık Dionysos Şarap Tanrısının mozaiği de eklenince çok mu iddialı oluyoruz bilemiyorum? Alaşehir’in tarihi olarak son en büyük özelliği ise yakın geçmişte, Kurtuluş Savaşında, Yunan işgaline karşı direnişin merkezi olarak öne çıkmış olmasıdır. Milli Mücadelenin ilk organize ve bölgesel toplantısı, Alaşehir’de yapılmıştır.

Başkan Karaçoban, konuk olduğu programda samimice cevapladığı diğer konu başlıkları ise şöyle;

" EKONOMİMİZ: Kırsal nüfusu 51.031, merkez nüfusu ise 48.473 olan Alaşehir, anlaşılacağı üzere kırsal ağırlıklı bir yerleşim yeridir. Dolayısıyla Alaşehir ekonomisi temel olarak Tarım ve Tarımsal Sanayiye, az da olsa Hayvancılığa dayalıdır. 60’ın üzerinde ihracat firması ile başta Rusya Federasyonu olmak üzere birçok Avrupa Birliği ve diğer ülkelere 200 milyon $ ihracat gerçekleştirmektedir. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinde Mehmet Karakuyu’nun yayınlanan çalışmasına göre Alaşehir nüfusunun kişi basına düşen yıllık geliri, merkez sayılan ovadan kenarlara, doğru yetiştirilen ürünlerin değişmesine paralel olarak, kademe kademe azalmaktadır. Yapılan bu çalışmaya göre; nüfusun %12’sinin 1.000 $ ve altında, %33’ünün 1.000 ile 2.500 $ arasında, %14’ünün 5.000 ile 10.000 $ arasında ve %5’inin de 10 bin $ üzerinde gelire sahip olduğunu görmekteyiz. Kara, Deniz bağlantısı olmayan Türkiye’nin 11. Gümrük kapısı Alaşehir’dedir.

ÜZÜM ALAŞEHİR'İN HERŞEYİDİR

Çekirdeksiz üzüm denilince, buranın dışındakiler önemsiz kalıyor. Alaşehir’deki toplam 388.000 da.’lık tarım alanının, 190.960 da.’lık alanında yani yaklaşık %52’sinde bağcılık yapılmaktadır. 2013-2014 sezonunda sadece Alaşehir Gümrük Kapısından, 190 bin ton yaş üzüm ihraç edilerek yaklaşık 140 milyon $ döviz girdisi sağlanmıştır. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin %25’ini, toplam ihracatın da %40’ını gerçekleştiren Türkiye’de, üreticinin ne yazık ki yüzü gülmüyor. Sadece Manisa'da 100 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır. Biz siyasilerin burada üzerine düşen, üzüm fiyatları üzerinden politika yapmaktan vazgeçerek, el birliği ile düzenleyici kurum ve stok müessesesi kurulmasına yönelik çalışmalar yapmamız, yeni pazarlar bulunmasına yardımcı olmamız gerekmektedir. Kiraz ve Kestane de diğer iddialı olduğumuz tarım ürünlerimizdendir.

MADEN SUYU: Soda deyince akla gelen Sarıkız Maden Suyu’nun şöhreti de, bilinirliği de çok eskiye dayanmaktadır. Sarıkız, soda değil, maden suyudur. 1860’lı yıllarda Alaşehir’de ilk açılan eczanenin sahibi olan İlya tarafından, ilk defa satışına başlanan maden suyu, o kadar büyük bir şöhrete kavuşmuştur ki 1869 yılları Fransa’sında eczanelerde şifalı su olarak satılmaktadır. Alaşehir Belediyesi’nin kendi malı ve tescilli markası olan “Sarıkız Maden Suyu” bugün birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

JEOTERMAL: Bu alanda Alaşehir ile birlikte ezberler bozuldu. Çünkü Alaşehir 2870Cile Türkiye’nin en sıcak, Dünya’nın 4. sıcak su kaynağına sahiptir. Şuan sahada 8 firma faaliyet göstermektedir. İlk etapta hedeflenen enerji miktarı yaklaşık 300 MW civarındadır. Burada özellikle belirtmek isterim ki Alaşehir Belediyesi olarak bizler Jeotermal konusunda; Çevreye karşı değil, çevreyle beraber hareket etmekteyiz ve bu konudaki temel yaklaşımımız; Jeotermal enerji kullanımının tarım ve çevreye olumsuz etkisinin olmaması ve Jeotermal enerjinin başta ülkemiz ve Alaşehir'in ekonomik kalkınmasına katkı yapmasının sağlanması şeklindedir.

BÜYÜKŞEHİR YASASI, YEREL DEMOKRASİYE AYKIRIDIR

Büyükşehir yasasının hangi iki nedenden dolayı çıkartıldığı aşikârdır.

Birincisi; “Kırsalın oyunu şehre devşirmek”

İkincisi; “Türkiye’yi federal/bölgesel yönetime hazırlamak”…

Yasanın yaratacağı iktisadi ve hizmette yaşanabilecek olumsuzluklar tam olarak hesaplanmadan alel acele çıkartılarak, ortaya çıkaracağı pratikler düşünülmeden uygulamaya konmuştur. Burada sorunu; Şunda mı? Bunda mı? Diye aramak yerine ana problemin “Büyükşehir yasası”nda olduğunu görmek gerek ve bu yasayı yaşayanlar olarak bizler, gayet net olarak görmekteyiz.

Büyükşehir düzenlemesi, yerel demokrasi açısından da önemli sorunları beraberinde getirmektedir. Yerel yönetim birimlerinin, yöre halkının görüşünü dikkate almadan yukarıdan aşağıya bir yöntemle değiştirilmesi, yerel demokrasi ve yerel yönetimlerde katılım ilkesinin ihlali demektir.

Türkiye’nin imzaladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın “Yerel Yönetim Sınırlarının Korunması” başlıklı maddesinde konu “Yerel yönetimlerin sınırlarında, mevzuatın elverdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz” şeklinde düzenlenmiştir. Görüldüğü gibi, düzenleme bu şarta açıkça aykırıdır.

Yeni Büyükşehir düzenlemesine ister demokrasi, isterse de hizmet ölçütünden yaklaşılsın, yapılan düzenlemelerin her açıdan sorunlu olduğu yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte net bir şekilde görülmektedir ve hep birlikte görmekteyiz.

KURUMSALLAŞMA ÇALIŞMALARI VE KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMASI

KURUMSALLAŞMA ÇALIŞMALARI: Alaşehir Belediyesi Kurumsallaşma Projesi; Alaşehir Belediyesi’nin idari ve operasyonel kapasitesini, Alaşehir halkının hizmet beklentisine karşılık verecek şekilde geliştirmek amacıyla, bir kurumsallaşma ve yeniden yapılanma sürecini planlamak ve uygulamak amacıyla 1 Haziran 2014 tarihinden itibaren başlamıştır.

Kurumsallaşma Planı; Belediye Başkanlığı ve Yönetimi, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Çalışanları, Alaşehirli vatandaşlar ve ilgili kurumsal paydaşların katılımıyla oluşturulacak olup, halen çok taraflı bir çalışma süreci ile hazırlanmaktadır.

Kurumsallaşmada esas olan; bir kurumun faaliyetlerini sürdürmesinde, çalışanların kişisel yöntemlerine bağımlı olmadan, kurumun kendi yöntemlerini üretmesi ve çalışanların kurumdan ayrılması durumunda dahi işlerin aksamadan yürümesi için ilgili yapı ve süreçlerin oluşturulmasıdır.

KURUMSAL KİMLİK: Milyonlarca insanı düşünün. Her birinin tipi, konuşma şekli, el hareketleri, mimikleri, giyim tarzı, kullandığı parfüm, saç şekli birbirinden farklıdır. Herkes kendi tarzını yansıtır. Kişinin tarzı ne kadar farklı ve dikkat çekiciyse, o oranda karşısındakinin ilgisi çekmeyi başarır. Bunun sonucunda da çevresindekiler de o kişiyle iletişime geçme isteği uyanır. Öyle değil mi?

Kurumsal kimlik de bundan pek farklı değildir. Kurumsal kimlik; bir kurumun, duruşunu ve davranışlarını temsil etme biçimlerinin tümüdür.

Artık Alaşehir Belediyesi, kurumun görünen yüzü olan tüm görsel ve yazılı ürünlerinin tamamını belirlediği bir konsept üzerinden sergileyecektir.

Bu Belediyemizin prestijini yükseltirken, Â L Â Şehir imajın akıllara kazınmasını da sağlayacaktır. Bu anlamda yakın zamanda bu yeni yüzümüzle göreceğiniz Alaşehir Belediyesi’ne ait Kurumsal Kimlik çalışması, sunduğu yaklaşımla kurumuzun imzasıdır. BİZİM HEYECANIMIZ BU ÂLÂ ŞEHRİN, DEĞİŞİMİNİ VE GELİŞİMİNİ SÜREKLİ KILMAKTIR. BİR OLUP, BİRLİK OLUP ALAŞEHİR’DEKİ DEĞİŞİMİ SÜREKLİ KILACAĞINIZDAN EN KÜÇÜK ŞÜPHEM YOK."