Alaşehir'in Geleceği ve Değerleri

Alaşehir’in Geleceği ve Değerleri, Görüşüldü

  Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Alaşehir’in Geleceği ve Değerleri” konulu istişare toplantısı Saika Restoran’da yapıldı. Toplantıya Kaymakam Kemal İnan, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan’ın yanı sıra belediye meclis üyeleri ve Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

  Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Alaşehir’in Geleceği ve Değerleri” konulu istişare toplantısı Saika Restoran’da yapıldı. Alaşehir’in sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantının son bölümünde ilçede farklı noktalarda yürütülen jeotermal sondaj çalışmalarının ilçe ekonomisine ve ekolojisine yapacağı katkı ve zararlar masaya yatırıldı. Sinevizyon görüntüleri eşliğinde sunum yapılan toplantıda zaman zaman tartışmalar da yaşandı.

SEYHAN; İSTİŞAREYE DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİYİZ

  Toplantıda katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, seçilmiş üyelerin Alaşehir’in yönetiminde aldığı kararların çok önemli olduğunu, bu nedenle istişareye daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti. Seyhan, “Hepimiz 100 bin nüfuslu bir ilçenin seçilmiş üyeleriyiz. Seçilmiş üyelerin karar alma süreçlerinde daha sağduyulu olmaları ve istişarelere çok önem vermeleri gerekiyor. Siyaset olgusunun zaman zaman istişare ve diyaloğun önünü tıkadığını biliyoruz. Bu nedenle tüm seçilmiş üyelerimizin kısır siyasi çekişmelerden uzak durmalarını ümit ediyor ve diliyorum. Çünkü bu memleket bizim memleketimiz. Ve bizlerin görevi bu güzel ilçemizi hak ettiği noktalara getirmek” dedi.

OKULLARA KURU ÜZÜM PAKETİ

  Alaşehir Ticaret Odası yönetim kurulu olarak 4 yıl görev yaptıktan sonra üyelerin teveccühü ile tekrar göreve getirildiklerini söyleyen Seyhan, ikinci dönemlerinde daha önemli projelere imza atmayı arzuladıklarını söyledi. Seyhan, “İlk dönemimizde yaptığımız çalışmalarla Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı sadece bir tescil makamı olmaktan çıkararak icra makamı haline getirdik. Bu yöndeki çalışmalarımızda bize destek veren üyelerimize teşekkür ediyorum. Oda olarak görev süremiz içersinde Alaşehir’imizi tüm değerleri ile tanıtan bir Alaşehir tanıtım filmi hazırladık. Bunun yanında Sultaniye kuru üzümün tanıtılması ve tüketilmesi adına THY ile yaptığımız protokolle üzümümüzü 1 milyon yolcuya tanıtma ve tattırma imkânına kavuştuk. Şimdi ise Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma ile öğrencilere haftanın 3 gününde 15’er gramlık paketler halinde kuru üzüm ikram etmeyi planlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

  Seyhan, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’dan Saint Jean Kilisesi ile Kurşunluhan arasındaki caddenin yeniden düzenlenmesini ve kiliseye ziyarete gelen turistlerin otobüsleri için bir park alanı oluşturulmasını istedi.

KARAÇOBAN; SİT MAĞDURİYETİNİ GİDERECEĞİZ

  Seyhan’ın ardından söz alan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban da yaptığı konuşmada hedefin aynı olduğu toplantılarda yaşanan küçük görüş ayrılıklarına değer verdiklerini belirterek istişarenin önemi konusunda Seyhan ile aynı düşüncede olduğunu söyledi.

 Alaşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Karaçoban, “En büyük sorunumuz olan SİT kararlarının oluşturduğu mağduriyeti gidermek için koruma planları hazırlıyoruz. Bu planlarla sur içlerinde derecelendirilmiş bölgeler belirleyerek toptan mağduriyeti bitirmeyi amaçlıyoruz. Büyükşehir Yasası’nın uygulamasında bazı sorunlar sıkıntılar yaşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerde koordinasyon birimleri kuruyor. Alaşehir Belediyesi olarak biz de bu amaçla Büyükşehir Belediyesi’ne yer tahsisinde bulunduk. Yeni mahallelerimizde (eski köyler) ciddi alt ve üstyapı sorunları var. Ama mazeretimiz yok. Bu yerleşim birimlerini mahalleye dönüştürüyorsak hak ettikleri hizmeti vereceğiz.” dedi.

JEOTERMAL TARTIŞMA YARATTI

  Toplantının son bölümünde Alaşehir Belediyesi Jeotermal ve Zirai Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sami Çeltikoğlu’nun yaptığı jeotermal enerji sunumu toplantıda tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

 Sunum sonrası söz alan Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Alaşehir’deki jeotermal kuyuların santrale dönüşmesi durumunda özellikle bağ alanlarında ciddi sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çekerek çok ciddi denetleme mekanizmalarının devreye girmesini istedi. Seyhan, “İlçemizdeki jeotermal yatırımların santrale dönüşmesi durumunda, önemli bir cari açığın kapatılacağını söylüyorsunuz. Peki, üzüm alanlarımız ne olacak? Alaşehir’den bir yılda sadece yaş üzümden 200 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Jeotermal kaynaklar değerlendirilirken gerekli ve yeterli denetimler yapılmalıdır. Alkan köyünde yaşadığımız sıkıntıyı unutmadık. Jeotermal enerjiye karşı değiliz. Ama ilçe ve bölge ekonomisini ayakta tutan bağ alanlarımızı da kaybetmeyi kesinlikle göze alamayız” dedi.

Seyhan’ın sözlerine cevap veren Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Seyhan’ı jeotermal enerjinin sadece olumsuz yanlarını gündeme getirdiğini söyledi. Karaçoban, “Biz belediye olarak bir değer kazanalım derken elimizdeki altın değeri yani üzümümüzü kaybetmeyeceğiz. İnsanlar yabancısı oldukları şeylerden korkarlar. Bu doğaldır. Ama gerekli ve yeterli tedbirler alındığı sürece sorun yaşamayacağız.”dedi.

  Toplantı sonunda tüm davetlilere katılımları dolayısıyla teşekkür eden Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Kaymakam Kemal İnan ve Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’a gecenin anısına birer plaket sundu. Ayrıca katılımcıların tamamına Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından içinde St. Jean Kilisesi maketi ile Sultaniye üzüm lokumunun bulunduğu hediye paketi dağıtıldı.