Karaçoban: Aynı Hedefe Yolculuk Yapıyoruz

KARAÇOBAN: AYNI HEDEFE YOLCULUK YAPIYORUZ

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban ve Belediye Meclis Üyeleri; Ziraat Odası ve Üzüm Sulama Birliği Başkanı Necdet Türk'ün mahalle muhtarları ile odanın delegasyonuna verdiği akşam yemeğine katıldı. Başkan Karaçoban, muhtarlara ve delegelere seslendi.

Ziraat Odası'nın delegeleri ve mahalle muhtarları için organize edilen yemeğin onur konuğu olan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, delege ve muhtarlara hitap etti. Konuşmasında birçok konuya değinen Karaçoban, "Neden beraberiz? Çünkü hepimiz aynı gemide, aynı yöne, aynı hedefe yolculuk ediyoruz. Geminin içinde farklı taraflarda dursak da… Bölgemizdeki tarımın sıkıntılarını, sizlerin sahada yaşadığı problemleri çok iyi biliyoruz. Bunlara çözüm üretmek için çalışıyoruz. Sizlerin sıkıntılarını gidermeye yönelik elimizdeki kıt imkânlarla dertlerinize derman olmaya çalışıyoruz. İster büyük, ister küçük olsun, bir çiftçinin tarımsal üretim yapması için belli girdilere ihtiyacı var. Tarlayı, bağı sürmesi için traktör lazım, traktöre “mazot” koyması lazım. Ürünü yetiştirmesi için “gübre, ilaç” lazım, üründe kalite için hayati öneme sahip “su” lazım. Tüm bunları halletti mi, bir de değerinde satması lazım. Tüm bunlardan sonra da “parasını alması” lazım."dedi.

Karaçoban, "Mazotun fiyatı sürekli artıyorsa ve ürettiği ürünün fiyatı aynı oranda artmıyorsa üreticinin o işten para kazanması mümkün değil. Bugün Türkiye’de tarımda yaşanan en korkunç olay budur. Artık dünyada çoğu ülke pazara yönelik olarak üretim yapmaktadır. Ve yine ülkeler tarıma çeşitli destekler uygulamakta ve tarımda kullanılan girdileri de bizden daha ucuza sağlayabilmektedir. Bu durum, Türk çiftçisinin dünya piyasalarındaki rekabetini olumsuz etkilemektedir. Türk çiftçisinin daha fazla üretim yapabilmesi için öncelikle ucuz girdi kullanımı ve çeşitli desteklerden faydalanmasının ve yeterli teknolojik bilgi seviyesine çıkarılmasının sağlanması gerekmektedir."şeklinde konuştu.

"ÜRETİCLERİN EN BÜYÜK SIKINTISI, GİRDİ MALİYETLERİDİR"

Karaçoban, üreticilerin karşılaştığı ve yaşadığı sıkıntıları yakinen bildiklerini de belirterek şunları söyledi; "Bir araştırma şirketinin yaptığı anket sonucuna göre ülkemizdeki çiftçilerin % 64,5’i elde ettiği gelirle geçinememektedir. Zenginlerin borsada işlem gören elmas, pırlanta, yakut, safir ve inci gibi değerli madenleri ile borsada işlem gören döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvilleri ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına KDV muafiyeti var. Bu çiftçinin kullandığı tarımsal girdilere yok. Gübre ve elektrikte yüzde 18, zirai ilaç ve hayvan yeminde yüzde 8 KDV vardır. Tarımsal üretimin önündeki en büyük tehdit “yüksek girdi” maliyetleridir.

MAZOT: Dünyada benzin mazotun varil fiyatları düşerken ülkemizde hala yerinde sayıyor. Benzin fiyatı dünyada yüzde 58 düşerken bizde neden yüzde 18’de kalıyor? Dünyada petrolün varili, son 7 ayda % 58 düşerken, Türkiye’de ise benzin ve motorindeki ucuzlama % 18-19 dolayında kaldı. Denilebilir ki üreticiye mazot desteği verilmiyor mu? Elbette veriliyor. Fakat verilen destek devede kulak kalıyor. Artışı karşılaması mümkün değil. Kaldı ki, destekler bir yıl gecikmeyle ödeniyor. Üreticilerin bir bölümü de destek için başvuruda dahi bulunmuyor. Mazot desteği yerine tarımda kullanılan mazota özel tüketim vergisinden muaf tutulsa olmaz mı? Mazota katma değer vergisi uygulanıyor onun üzerinden özel tüketim vergisi alınıyor. Verginin de vergisi alınıyor. Sadece Özel Tüketim vergisi alınmasa ülkedeki birçok çiftçi derin bir nefes alır. Üretim maliyetleri bir anda ciddi oranda düşer. Fakat yatlara ucuz mazot sağlanırken çiftçiye dünyanın en pahalı mazotunu satmak marifet sayılıyor. Gemiciklere ve yatlara mazot 1,5 TL, çiftçinin traktörüne 3,5 – 4 TL seviyesindedir.

GÜBRE VE TARIM İLAÇLARI: Bir başka önemli tarımsal girdi de gübre ve tarım ilaçları. Amonyum sülfat gübresinin tonu 2002 yılında 162 TL iken, 2014'te 600 TL’dir. CAN gübresi, 176 TL’den 830 TL’ye çıkmıştır. % 33 Amonyum Nitrat 193 TL’den 930 TL’ye yükselmiştir. Üre, 237 TL’den 1.160 TL’ye, DAP 354 TL’den 1.372 TL’ye, 20.20 254 TL’den 946 TL’ye yükselmiştir. Üreticinin hangi ürününde fiyat artışı bu oranlarda? Artışlar konusunda üretici haricinde “maşallah” herkesin kendisine göre haklı bir gerekçesi var. Fakat üreticiye gelince gerekçeler tükeniyor. Üreticinin bin bir zahmetle ürettiği ürünün fiyatı yerinde sayıyor. Üreticiden hem dünyanın en pahalı girdileri ile üretim yapması isteniyor. Hem de ürettiği ürünü de dünyanın en ucuz fiyatından satması bekleniyor.

İŞÇİLİK: İşçilik maliyetleri keza her yıl artıyor. Emeğiniz, alın teriniz karşılığını bulamıyor.

BANKALAR: Tarımsal desteklemelerin yetersiz olmasından dolayı üreticiler bankalara mahkûm durumdadır. Manisa dâhilindeki 100 bin çiftçi ailesinin yaklaşık 80 bini “ipotekli” kredi kullanmaktadır. Bu oranı doğrulamak isterseniz sevgi yolundaki Tarımsal Kredi veren bankaların önlerinden, Tarım Kredi Kooperatiflerinden, Tapu Dairesindeki ipotek işlemlerinden bir gözlem yapın. Katlanmış borçlar borçların döndürülemez duruma gelmesi karşısında arazilerin bankalar eliyle el değiştirmesi korkunç bir sondur. Her yıl artan girdi fiyatları altında ezdirilen çiftçi borç batağına saplanmıştır. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara tarımsal kredi borcu 2002 yılında 0,5 milyar TL iken şimdi 40 milyar TL’ye ulaşmıştır.

SU: Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Tarımın hayatın olmazsa olmazıdır “SU”… Derdimiz işinizi kolaylaştırmak, yaşadığınız sıkıntılar hepimizin… Sizlere elimizden geldiği kadar, gücümüz yettiği kadar saymaya çalıştığım birçok sorundan sonra “karınca kararınca”, “birlikte ne yapabilir iz”in cevabını aramak. Onun için buradayız, “ortak akıl” için. “Ben yaptım oldu” için değil. Tarım konusunda, Tarımsal Sulama konusunda çok güzel projelerimiz var."

“ALAŞEHİR”İMİZİN PROJELERİ, SİZLERİN PROJELERİ…"

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Alaşehir Belediyesi'nin tarıma ve üreticiye yönelik projelerinden de bahseden Başkan Karaçoban, "Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile birçok projemiz var. Gölet projemiz, Kapalı Sistem Sulama, Kurutma Tesisi ve Organize ve Teknolojik Sera Bölgesi projeleri gibi. Alaşehir Belediyesi olarak en kısa sürede “Kırsal Hizmetler Müdürlüğü”nü kuruyoruz. Bu müdürlüğümüz bünyesindeki ekibimiz ile üreticilerimize; Tarımsal Eğitimler, Gıda güvenliği nedir? Dönemlere göre yapılması gereken kültürel işlemler, (Budama, toprak işleme, sulama, gübreleme, yaprak alma, vb.) İlaç ve hormon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken konular, İnsan ve çevreye duyarlılık (İnsan ve çevreye dost ilaç seçimi, kullanımı) Boş ilaç ambalajlarının toplanması ve imhası, Tarım İlaçlarının insan ve çevre sağlığına etkileri nedir? Nasıl minimize edilir? Damla sulama yöntemi, Tarımda yeni trendler, gibi konular hakkında uygulamalı ve teorik eğitimler planlıyoruz.

"PERİYODİK MAHALLE ZİYARETLERİ PLANLIYORUZ"

Bu müdürlüğümüz ilçemizde “tarım” ile ilgilenen tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olacaktır. Bu konudaki tüm paydaşlarla, ortak projeler geliştirmeyi ve hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Tüm bu konularda sizlerin fikirlerini önemsiyoruz. Olumlu olumsuz katkılarınızı bekliyoruz. Bir olunca, beraber olunca güzellikler ortaya çıkıyor."ifadelerini kullandı.