Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Esnafımızı Uyarıyor

  Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü esnafımızı uyarıyor

  2014 yılında Alaşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Müdürlük, merkez ve yeni kurulan mahallelerde denetimlerde bulunuyor.

  Alaşehir Belediyesi’nce 2014 yılında kurularak faaliyetlerine devam eden Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, İşyeri Açma ve Çalışma Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik ile diğer ilgili mevzuatın öngördüğü yetkilere istinaden, Alaşehir sınırları içerisindeki tüm sıhhi, gayrisıhhî ve umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, ruhsat iptali, devir, yenileme ve kapatma işlemlerinin yerine getirilmesi ve hafta tatilinde faaliyetini sürdürecek işyerlerine izin verilmesi işlemlerini yürütmeye devam ediyor.

DENETİMLER YAPILIYOR

  Müdürlük çalışanları ilçemizdeki ticari hayatın gelişmesi ve kayıt dışı istihdamın bölgesel ve ulusal ölçekte geri kazanımına yardımcı olmak için ilçe esnafımızı uyarıyor. Yeni Büyükşehir Yasası ile sınırları genişleyen ilçemizin, köy ve belde tüzel kişiliğini yitirerek mahalleye dönüşen yerleşimleri de dâhil olmak üzere, bu mahallelerde faaliyet gösteren tüm işyerlerinin denetlendiğini ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işyerlerinin tek tek tespit edildiğine dikkat çeken müdürlük, bu denetimlerin kesintisiz devam edeceğini bildiriyor.

VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLECEK

  “Alaşehir İlçe merkezi ve diğer tüm mahallelerimizde ruhsatsız faaliyet gösteren işyeri sahiplerinin belediye ekiplerinin tespitinden önce Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne gelerek işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını edinmelerini bekliyoruz.” diyen Ruhsat ve Denetim Müdürü H. Ozan Yıldız, Alaşehir’in Sesi Gazetesi üzerinden işyeri sahiplerinin bu konuda bilgilenmesi için yazılarının yayınlanacağını belirtti.

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI NEDİR?

  Yetkili idareler tarafından 14.07.2005 tarih ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp faaliyet göstermesi için verilen izin belgesidir.

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN KAPSAMI NEDİR?

  Sıhhî ve gayrisıhhî işyerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesine dair iş ve işlemleri kapsar.

SIHHİ MÜESSESELER NELERDİR?

  Sıhhi müesseselerin sınıf ve özelliklerine göre aranacak nitelikler, 10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte açıklanmıştır. Et Ve Balık Ürünlerinin Satıldığı Yerler Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve Ekmek Bayileri vb. işyerleridir.

UMUMA AÇIK İSTİRAHAT VE EĞLENCE YERLERİ NELERDİR? Otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, vb. içkili yerler, sinema, kahvehane, kıraathane, internet salonları, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerler umuma açık istirahat ve eğlence yerleridir.

İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞTIRMA RUHSATLARINI VERECEK YETKİLİ MERCİLER NERELERDİR? Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresi; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesi, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesi; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyeyi ve organize sanayi bölgesi sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği yetkilidir. GAYRİ SIHHÎ MÜESSESELER NELERDİR?

  Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseselerdir.

GAYRİ SIHHİ MÜESSESE SINIFLARI NELERDİR?

I. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler: Meskenlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gereken işyerleridir.

II. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler: Meskenlerden mutlaka uzaklaştırılması gerekmemekle beraber izin verilmeden önce civarında ikamet edenlerin sıhhat ve istirahatları üzerine gerek tesisatları ve gerekse vaziyetleri itibarıyla bir zarar vermeyeceğine kanaat oluşması için inceleme yapılması gereken işyerleridir.

III. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler: Meskenlerin yanında açılabilmekle beraber yalnız sıhhî nezarete tabi tutulması gereken işyerleridir.