Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı

  Kıymetli Esnaf ve Sanatkârlarımız,

 Bu topraklarda doğan Ahilik, Anadolu’yu ayakta tutan, ekonomik ve kültürel gelişimi sağlayan mesleki örgütlenme, sosyal ve kültürel dayanışma sistemi olmuştur.

  Bin yılın başında Orta Asya’dan akın akın Anadolu’ya gelen Türkmenler; burada kültürü, sanatı ve felsefesiyle büyük bir uygarlık kurmuşlardır.

  Sevgi, kardeşlik, dayanışmanın sesi yankılanmış; Anadolu, barış ve esenlik yurdu, bir medeniyet havzası haline gelmiştir.

  Anadolu’da yeşeren zengin kültürün en önemli temsilcileri elbette ki Ahi Evran-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayramı Veli gibi gönül erenleridir.

 Ahilik teşkilatını kuran, Ahi Evran-ı Veli’nin kardeşlik, karşılıklı sevgi ve dayanışma kuralları içerisinde yoğurduğu Ahilik fikriyatı, Türk milletine özgü bir felsefenin temelini oluşturmuştur. Ahilik; sanat, ticaret ve diğer mesleki alanlarda dayanışmaya dayalı güzel ahlakı, yardımlaşmayı, sevgi, saygı ve hoşgörüyü öne çıkarır. Yine, herkesin kendi sanatında yükselmesini ve gelişmesini hedefler. Dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler. Yoksulu ve kimsesizi korur. Ahi demek “kardeş” demektir. Bütün esnaflar birbirinin kardeşidir. Kardeşlik; paylaşmadır, yardımlaşmadır.

  Ahi Evran gibi yol göstericiler oluşturdukları bu toplumsal şuur ile insanların kötülüklerden korunmasını, iyiye yönelmesini, çalışkan ve erdemli olmasını sağlamışlardır.

  Cehalete karşı ilmi, tembelliğe karşı çalışmayı, miskinliğe karşı üretmeyi, softalığa karşı bilgiyi ve ayrılığa karşı da birliği savunmuşlardır.

  “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir” sözü üretmenin ve çalışmanın erdemini her şeyden güzel anlatır.

  Değerli Esnaf ve Sanatkârlarımız,

 Bizim medeniyetimizin, Anadolu’da kurulan bu sevgi ve birlik medeniyetinin en önemli unsurlarından biri de Ahilik anlayışı ve bunun somut bir ifadesi olan Ahilik teşkilatıdır.

 Temelinde saygı, sevgi, cömertlik ve ihsan gibi erdemli meziyetler yanında mesleki dayanışma, ticaretin geliştirilmesi ve sanatkârların korunması gibi mesleki boyutlar da bulunan bu yapı, güçlü ve üreten bir esnaf sınıfının var olmasını sağlamıştır.

  Ahilik insana hizmet, toplumu korumak ve onun gelişip, kalkınmasını sağlamak gibi yüce bir mefkûrenin eseridir. Bu zengin felsefe, sosyal doku, güçlü toplumsal yapı ve bu anlayış üzerine kurulu Ahiliğin en büyük katkısı Anadolu’nun Milletimize yurt olma süreci ve buraya medeniyet mührümüzün vurulmasıdır.

  Ahilik teşkilatı gibi güçlü sosyal yapılarla, Anadolu erenlerinin manevi ve kültürel katkılarıyla Anadolu yaklaşık bin yıldır milletimize yurt olmuştur.

  Burası kültürümüzle, sanatımız ve ekonomimizle bir Türk İslam yurdu haline gelmiştir.

  Saygıdeğer Esnaf ve Sanatkârlarımız,

  Geçmişi olmayan toplumlar geleceği kuramazlar. Milletler geçmişlerinden güç alarak geleceğe yürüyebilirler.

  Geçmişi olmayan toplumlar rüzgârların önünde savrulur, ne yana gideceğini bilemezler.

  Ahi Evran’ın ilkeleri, Mevlana’nın felsefesi, Yunus’un dostluk çağrısı bizim temel ilkelerimiz ve düsturlarımızdır.

  Bugün de çalışkanlığın, birbirimizi sevmenin, saygı duymanın çabasından vazgeçemeyiz.

  Anadolu’yu bir esenlik, barış ve refah yurdu haline getiren anlayış bizlere yol gösterecektir.

  Bu duygu ve düşüncelerle, Ahilik felsefesinin kurucusu, bizlere büyük bir miras bırakan, ticaretimize yol gösterici kurallar koyan Ahi Evran’ı bu kültürün yaşatılmasına katkı sunan tüm Ahileri saygı ve rahmetle anıyorum.

  İlçemizde Ahiliğin temsilcileri olan sizlere bol kazanç ve başarı diliyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Dr. Gökhan Karaçoban Alaşehir Belediye Başkanı