BELEDİYE ÇALIŞIYOR, ALAŞEHİR DEĞİŞİYOR

BELEDİYE ÇALIŞIYOR, ALAŞEHİR DEĞİŞİYOR

  Alaşehir Belediyesi, 2011 yılında başlattığı hizmet ve yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Geçen 34 ayın hesabını vermeye devam eden Belediye Başkan Dr. Gökhan Karaçoban, 2012-2013 yıllarında park-bahçelerde yapılan hizmet ve yatırımları değerlendirdi. Son 34 ayda 45 yeşil alanda revizyon ve yenileme çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Karaçoban, "Belediye çalışıyor, Alaşehir değişiyor."dedi.

  2011 yılında 'BELEDİYE ÇALIŞIYOR, ALAŞEHİR DEĞİŞİYOR' sloganı ile hizmet ve yatırımlara başlayan Alaşehir Belediyesi, 34 ayda 45 park-bahçe sahasında revizyon ve yenileme çalışması gerçekleştirerek, bu alanda da yeni bir rekora imza attı. Alaşehir ve Alaşehirliler için daha çok işlerinin olduğunu dile getiren belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, hizmet ve yatırımların süreceğini söyledi. Karaçoban, görevde bulunduğu 34 ay boyunca Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen çalışmaların hesabını da verdi.

2012 YILINDA YAPILMIŞ OLAN FAALİYETLER

1- 2012'nin mart ve nisan aylarında çamlık parkı tamamen restore edilmiştir.

2- 2012 yılının bahar aylarından itibaren çim biçme, yol kenarlarındaki yabancı otlarla mücadele devam etmiştir.

3- Birçok resmi ve sivil kuruluşlarımızın (cami, okul, kilise, askeriye, jandarma, cezaevi, adliye, kaymakamlık vs. ) bahçelerinde gerekli düzenlemeler ve bakım işlemleri el verdiği ölçüde yapılmıştır.

4- Sevgi yoluna yazlık çiçek ve kışlık çiçek olmak üzere iki farklı zamanda dikim yapılmış gerektiği durumlarda ayrıca bakımları gerçekleştirilmiştir.

5- Mayıs ve haziran aylarında Semih evcil parkı yeniden restore edilmiş ve zümrüt evlerin arkasına yeni bir park yapılmıştır.

6- Asri, yeni ve garip mezarlığa detaylı bir bakım ile Şehitlik etrafına çim ekimi ve çiçek ekimleri yapılıp Mezarlarımızın birçoğu çiçeklendirilmiştir.

7- Yeni mahalle orta kavşağa yatan ardıç ile alacalı yatan ardıç dikimi yapılarak düzenlenmiştir.

8- İlçemizdeki tüm ağaçlara hastalık ve zararlılara karşı ( külleme, kırmızı örümcek, yaprak biti vs.) ilaçlamalar ve gerektiğinde gübrelemeler yapılmıştır. Park ve meydanlarımızdaki çim alanları yaz boyunca sulanmış olup tüm ağaçlarımız da yaz boyunca tankerle sulanmıştır.

9- Meydanlarımız, orta refüjler, belediye önü, fen işleri önüne dikilmiş olan çiçeklerin çapalanması, kurumuşların temizlenmesi kısaca tüm genel bakımları yıl boyunca değişik zamanlarda yapılmıştır.

10- Barış Manço parkı karşısı, Kenan evren parkı, semih evcim parkı, Kurtuluş parkı, İstasyon önü, Güreş alanı, Emin inş., Rauf Denktaş parkındaki oyun grupları yenilenmiştir.

11- Kapalı spor salonu önündeki ve bazı parklardaki çit bitkileri dekoratif olarak budanmıştır. Kapalı spor salonu önündeki tüm çalı bitkileri alınarak sporcuların açık havada da çalışabileceği geniş alanlar oluşturulmuştur.

12- Sokak hayvanları geçici bakım evinin bahçesi düzenlenmiş; çim, ağaç ve çiçeklerle bitkilendirilmiştir.

13- Yeni yapılan şelale alanına dolgu çalışmalarına kasım ayında başlanıp, yoğun bir çalışmadan sonra yılsonunda tamamlanmıştır.

14- İtfaiye karşısındaki alana ve SGK binası arkasına yeni bir park yapılmıştır. İtfaiye karşısındaki parka; 3 adet palmiye etraflarına süs lahanası dikimi ile yürüyüş yolları kayrak taşları ile döşenip, çim ekimi yapılmıştır.

15- A.Türkeş Meydanı yanındaki 2 yeşil alan yenilenmiştir. Dekoratif taşlarla süslenen alana 4 palmiye ve etrafına alev çalısı, mazı, alacalı taflan ve mevsimlik çiçek olarakta kırmızı ve beyaz süs lahanası dikimi yapılmıştır. 2013 yılında tüm adaları tamamlanacak ve bitkilerle süslenecektir.

16- Seramızın taşınacağı yer olan arıtma tesisimizde alan tesviyesi çalışması ve projelendirme çalışmaları yapılmıştır.

17- Şehir girişinden tren yoluna kadar ki orta refüje ligüstrüm ağacı, alev çalısı dikimi yapıldıktan sonra aralarındaki yürüyüş yolları kırmızı beton ve dekoratif taşlarla süslenmiştir.

18- Yunus emre kavşağımız da, 2012 yılında yeniden düzenlenmiştir. Mevcutta bulunan çalı bitkileri sökülüp, toprak dolgular ile tesviye çalışması yapıldıktan sonra limon servi, pitos,12 adet farklı boyutlarda Sikas(Cycas) ile bodrum papatyası ve menekşe dikimi yapılmıştır. Dekoratif taş döşeme ile süslemeler yapılıp çim ekimi gerçekleştirilmiş ayrıca kaldırımı ve bordur çalışmaları devam etmektedir.

19- Şehir girişimizin kaldırım yolu üzerine 3 tane ayrı dekoratif havuz yapılmış olup 3 havuzun su sistemi kurulmuştur. Havuzun yanındaki çınar ağacı ise; etrafına oturma yeri mevsimlik çiçek dikimi ile dekoratif bir görüntüye kavuşturulmuştur.

20- Park ve kaldırımlardan sökülen çalı ve palmiye gibi bitkiler saksılanarak farklı mekânlarda kullanılmak üzere bakıma alınmıştır.

2013 YILINDA YAPILAN VE DEVAM ETMEKTE OLAN ÇALIŞMALAR

1) Şehir girişi yol üzerine dekoratif saksılar bitkilendirilip yerleştirildi ve palmiye etraflarına süs lahanası dikimi yapıldı. Şehir girişi havuzun eksikleri tamamlandı ve bakım işlemleri yapılmaya devam ediliyor.

2) Rutin çim biçme işlemleri, yazın sulama işlemleri ve tırpanla ve ilaçla yabancı ot ile hastalık-zararlı mücadelesi devam etti.

3) Belediye önü ve yeni mezarda gül budama işlemleri yapıldı. Mezarlıklar, Parklar ve şehir merkezinde budamalar yapıldı. Şehir girişi orta refüjdeki alev çalıları ve emniyet ile kapalı spor salonu önündeki çalı bitkilerinde şekil budaması yapıldı.

4) Sadık Ahmet Meydanı. Yukarısına doğru giden orta refüj, Sarıkız kavşağı etrafındaki adalar ve Bülent Ecevit meydanı ve çevresindeki adalar, A.Türkeş meydanı etrafı ve adaları, Fen işleri önü, Yunus Emre kavşağı, Yeni mah kavşağa yazlık çiçeklerin dikimi tamamlandı.

5) A. Türkeş meydanı etrafına kaldırım, can diyaliz önü ve yeni mah. Kavşağa yaya yolları yapıldı. Rutin çapalama ve yabancı otlarının temizlikleri sona erdi

6) Eski santralin oradaki orta kavşak tekrar elden geçirildi. Dolgu yapıldı ve bitkileri yenilendi

7) Tüm mezarlıkların yabancı otları tırpanla temizlendi asri mezara yabancı ot ilacı atıldı ve Asri mezarda girişten başlanarak, orta havuzdan sonraki yolun sonuna kadar çim ekimi yapıldı bitkileri düzeltildi. Oya, pitos, gül, kadife gibi bitkilerin dikimi yapıldı. Kurban bayramına kadar mezar üstlerinin çiçeklendirilmesi devam edecek ve mezardan sorumlu bir personel bayram sonrasında da çiçek ile çimlerin bakımını üstlenecek.

8) Şelale parkı ağaçlandırıldı. Çalı bitkisi dikimi ve çim ekimi yapıldı ve bitkilerle süslendi. Şelale alanında Türkiye haritası yapıldı çim ekildi haritanın etrafı şimşir bitkisi ile süslendi.

9) Fırat Caddesi, Ilgın caddesi ve Süleyman Demirel bulvarı çataltepe kavşağına kadar Çınar yapraklı akçaağaç ile ligüstrüm ağaçları dikimi gerçekleştirildi.

10) Atatürk Bulvarına K.Evren heykelinden sarıkız fabrikasına kadar ki orta refüje Defne ağacı ve pitos ile gül dikimi yapıldı. Süleyman Demirel Bulvarı- sarıkız köprüsüne kadarki orta refüje ise ateş dikeni dikildi. Damlama borusu kuruldu. Ekim ayında da orta refüje ağaç dikimi gerçekleştirildi

11) K. Evren parkı projesi hayata geçirildi. Cafe etraflarına beton atımı ve Şev taşları yapıldı, budama, çam ağaçlarında seyreltme, dolgu, tesviye, çiçek dikimi ve çim ekimi gerçekleştirildi. Ayrıca K.Evren parkındaki misafirhane etrafı ve mescit etrafı düzenlendi. Eylül-Ekim aylarında çimlenmeyen alanlara çim ekimi de yapıldı.

12) Yeni mahalledeki seramız arıtma tesislerine taşındı. 20 tane bitki havuzu yapıldı bitkiler bu havuzlara taşındı. İdari bina yapıldı.

13) Yeni hastane karşısına 350 adet çınar ağacı dikildi. Bakımları devam ediyor.

14) Yeni mah. Kavşağı etrafındaki yeşil adalar düzenlendi. Kavşak kenarları ve etrafındaki adalara yazlık çiçek haricinde; Topakasya ağacı, Roket berberis çalı bitkisi, Lavanta dikildi ve çim ekimi yapıldı.

15) Kelepir Okulu, kaymakamlık lojmanı bahçesi tekrar düzenlendi, Semih evcil parkı, çamlık gibi parkların çiçekleri yenilendi çim, ağaç, çalı bitkisi ve çiçeklere gerekli gübreler atıldı.

16) Atatürk ilköğretim okulunun peyzaj düzenlenmesine başlanıldı yeşil alan bordürlerinin yapımı bitti. Dolgu yapıldı. Ağaç ve çalı bitkileri dikildi.

17) Şehir girişinde kaldırılan elektrik trofosunun olduğu yere palmiye ağacı dikildi kuruyan palmiye ağacı söküldü yerine yenisi dikildi. Esentepe mh deki park düzenlendi çiçek dikimi yapıldı. Toptepe yolundaki bayır alana bodrum papatyası dikildi.

18) A. Türkeş meydanında Pehlivanoğlu marketin karşısındaki taksi durağının oradaki yeşil adalarımızın bordür tamiratı bakımı ve çiçeklendirilmesi yapıldı. Kız Kuran Kursu bahçesi düzenlendi

19) Bülent Ecevit meydanındaki kırık bordürlerin tamiratı yapıldı. Oradaki Küçük yeşil alan bitkilendirildi. Cumhuriyet meydanından ve K.Evren heykeli altındaki yeşil alandan ağaçlar söküldü ve arıtmadaki sera alanına taşındı. Meydan projesi kapsamında ağaç kesim işlemleri yapıldı.

20) Yeni hastane kavşağında toprak tesviyesi, palmiye, farklı tür ağaç ve çalı bitkileri dikilerek süslendi. Yeni hast arkasındaki orta refüje defne ağacı ile kartopu çalı bitkisi dikildi. Damlaması döşendi.

21) İstasyonmh. de yeni bir park projesi uygulandı. Çim ekimi ekim ayında yapılacak.

22) Kurtuluş mh de yeni bir park projesi başlatıldı yapım çalışmaları devam etmektedir.

23) Esentepe mh deki park düzenlendi çiçek dikimi yapıldı.

24)Toptepe yolundaki bayır alana bodrum papatyası dikildi.

25) Osman Akça ilköğretim okulu bahçesine Çınar yapraklı Akçağaç, Ihlamur, Akasya, Çınar, Fıstık çamı gibi ağaçlar dikildi

26) Alaşehir Lisesi, K.Evren Ends. Meslek Lisesi, Fen işleri bahçesi ve Emniyetin önündeki palmiyeler budandı. İlçedeki tüm park, orta refrüj, kurum ve kavşaktaki çim, çiçek, çalı bitkisi ve ağaç bakımları yani kültürel faaliyetler; çim biçme, budama, ilaçlama, gübreleme, çapalama, yabancı ot mücadelesi ve sulama devam etmektedir.

ALAŞEHİR BELEDİYESİ ÜRETİM SERASI

   Üretim seramız Çevre Koruma Müdürlüğüne Bağlı Arıtma Tesisinin park bahçeye tahsis edilen yaklaşık 2000 m2 lik alana taşınmıştır. Yeni alanımıza idari bina, depo ve 3 adet sera kurulmuştur. Ayrıca 20 adet bitki sulama havuzları yapılarak hem salma hem de sisleme ile bitkiler sulanmaktadır. Sera da tohumdan mevsimlik çiçek üretimi dışında, çelikle, rizomla üretim, aşılama gibi faaliyetlerde yapılmaktadır. 250 m2 lik 3 serada çoğunlukla mevsimlik çiçek üretimlerimiz gerçekleşmektedir. 2012 yılında seramızda üretilen toplam yazlık çiçek sayısı 33.500 adet, kışlık çiçek sayısı 37,300 adet olmuştur. 2013 yılında yazlık çiçek üretimimiz 27.800 olmuştur. Kışlık çiçek tohumu dikimleri devam etmekte yaklaşık bu yıl dikilecek kışlık çiçek tohumu 45.000 adet olacaktır. Ayrıca tohumla üretim dışında da ihale veya doğrudan temin ile alınan farklı tür ve çeşitteki çiçek, ağaç veya çalı grubu bitkilerde seramızda muhafaza edilerek bakımları yapılmaktadır.