Alaşehir ve Sarıgöl Muhtarları Değişimi Gördü

‘Haydi Muhtarlar Manisa’ya’ projesi kapsamında Manisa’ya gelen Sarıgöl ve Alaşehirli muhtarlar kentte yaşanan değişime bizzat tanıklık ettiler. Manisa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen hizmetleri gezen muhtarlar heyeti değişikliğe tam not verdiler. Muhtarlar heyetine; Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban da eşlik etti.

  MANİSA Belediyesi, ‘Haydi Muhtarlar Manisa’ya’ projesi kapsamında Alaşehir ve Sarıgöl’den gelen muhtarları ağırladı. Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Alaşehir MHP İlçe Başkanı Akif Ceylan, Killik Belediye Başkanı Halil Kara, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Necati Selçuk ve muhtarlardan oluşan heyet ilk olarak Turgut Özal Mahallesi’nde Manisa Belediyesi tarafından yaptırılan Mümin Özkasap Spor Tesisleri’ni gezdi. Ardından Gediz Kavşağı’nda Manisa’nın en büyük yatırımlarından birisi olan Oto Terminal gezildi. Manisa Belediyesi’nin araçlarıyla şehri dolaşan heyet Laleli’de yine Manisa Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen Atatürk Gençlik Merkezi’ni inceledi. Programın öğleden önceki son bölümü ise Manisa Gençlik Merkezi oldu. Manisa’ya misafir olarak gelen heyet burada öğle yemeği yedi. Öğlen yemeğinin ardından Kültür Sitesi Meclis Salonu’nda geçen heyete Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de katıldı.

“15 AYDA BORÇLARI TEMİZLEDİK”

  Meclis Salonu’nda Başkan Ergün muhtarlara hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Ergün konuşmasında Belediye’yi devraldıkları 2009 yılından örnekler vererek, “Hepinizin bildiği üzere 2012 yılında yeni yayınlanan yasayla Manisa büyükşehir oldu. İl belediyesi büyükşehir belediyesine dönüştürüldü. Bu yasayla birlikte köylerimiz ve beldelerimiz mahalle statüsüne dönüştürüldü. Bulunduğumuz bölgede ilçe ve köylere hizmet startı verildi. Esasında bu süreç 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle geçerlilik kazanacak. Ancak biz büyükşehrin bize tanıdığı imkânlar doğrultusunda Meclisimizde oy birliğiyle karar vererek, köylerimize ve beldelerimize imkânlarımız ve bütçemiz dâhilinde hizmet götürmeye başladık. Manisa büyükşehir kapsamına alınmasıyla birlikte mevcut bütçelerle hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımızın teveccühüyle göreve geldiğimiz 2009 yılının Manisa röntgenini kısaca çıkarmak istiyorum. Manisa Belediyesi’nin seçildiğimiz gün itibariyle geliri 65 milyondu. Borç yükü ise 96 milyondu. Yani mevcut bütçenin yaklaşık yüzde 50 üzerinde bir borçla devraldık. Yaklaşık 15 aylık bir süreç geçirdikten sonra bu borçların tamamını Manisa Belediyesi olarak ödeyerek, geri kalan 3 yıllık süreçte de Manisa Belediyesi’nin hizmetlerini birer birer yapmaya başladık. “ dedi.

“HER SENE REKOR KIRIYORUZ”

  Manisa Belediyesi’nin bütçesinin her sene rekor seviyede katlanarak arttığını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Manisa Belediyesi, Manisa’da bulunan 57 mahallenin tamamında hiçbir ayırım gözetmeden hizmet gerçekleştirdik. Manisa 81 ilden göç alan bir ilimiz. Biz 57 mahallede hiçbir ayırım gözetmeksizin üstümüze düşen vazifeleri yerine getirdik. Manisa’da bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra yapılacak olanları görmeniz, Manisa’da yaşanan değişime şahit olmanızı istedik. 65 milyonla aldığımız bir Manisa Belediyesi bütçesini her sene yeni rekorları kırarak, gelir noktasında muazzam bir iyileştirme sağladık. “ dedi.

“DELİKLERİ TIKADIK”

  Manisa Belediyesi’nin kaçaklarını önlediklerini ve deliklerini tıkayarak, gelirlerin arttırıldığını ifade eden başkan Ergün, “Öncelikle delikleri tıkadık. Birilerinin ceplerine giden paralar tıkandı. Mesela Manisa Belediyesi’nde ortak havuz dediğimiz, daire müdürlerinin, şeflerinin hizmetlerini gördüğümüz bir sistem oluşturduk. İlk geldiğimizde 60’ın üzerinde araç her ay 6 bin TL bedelle kiralanıyordu. Bunu tümüyle kaldırdık. 15 tane araç Manisa Belediyesi’ne kazandırmak suretiyle, bu hizmetleri artık kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Bir başka örnek ise çöp toplama işi. Bizden önceki dönemde yapılan ihaleyle aylık olarak 900 milyarın üzerinde bir bedel ödeniyordu. Bu ihalenin süresi bitiminde yenilemedik. Manisa Belediyesi’nin tamamına, yaklaşık 40’ın üzerinde araç alarak, sadece 2 buçuk trilyonla giderimizi 450 milyara çektik. Park bahçede de aylık yaklaşık 650 milyar bir giderimiz söz konusuydu. Yine müdürlüğümüz koordinesinde bu gideri de 250 milyara çektik. Son bir örnek daha vermek istiyorum. Göreve geldiğimizde oto terminalinden aylık 70-80 milyar bir gelir söz konusuydu. Orada kamera sistemlerinden yazılımlara yenileme yaparak, aylık geliri 280 milyara çıkardık. Sonuç olarak bütün hesapları kontrol altında tutarak, kaçakları engelleyerek ve delikleri tıkayarak, 2009 yılında bütçemizi 102 milyona çıkararak, rekor kırdık. 2010’da 138 milyon, 2012 yılında 168 milyon gelire kavuştuk. Bu sene de nasipse 200’ün üzerine çıkacağız.” dedi.

“YAŞANABİLİR BİR KENT”

  2008 yılından önce Manisa sokaklarının güvenilir olmadığını, ancak gerçekleştirilen projelerle Manisa’nın yaşanabilir bir kent haline geldiğini belirten Başkan Ergün, “Manisa’da 2008’lerden önce ailelerimizin, gençlerimizin, vatandaşlarımızın hiçbirisini saat 8’den sonra sokakta göremezdiniz. Manisa ölü bir şehirdi. Bu 57 mahallede ve Manisa içerisindeki muhtelif mahallelerde yaptığımız bütün sosyal donatı alanları, camilerin tamamı aydınlatıldı. Kamu binalarının hemen hemen tamamını aydınlattık. Bütün okullarımızın çevresinde düzenlemeler gerçekleştirdik. Bakanlık araştırmasına göre de okullara hizmet yapılması açısından Manisa birinci sırada. Bu değişimi yaparak, Manisa’nın gecenin birinde dahi kızlarımızın rahat dolaşabileceği bir şehir haline getirdik. Sonuç itibariyle Manisa’yı yaşanabilir bir kent haline getirdik. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi İzmir’e olan yakınlığımızdan dolayı yaşadığımız sıkıntılar vardı. Ancak müdürlüklerimizle beraber Manisa’da 100’ün üzerinde proje gerçekleştirdik. Bunun yüzde 90’ı bitti. Geri kalan yüzde 10’u da Şubat ayı itibariyle hizmete girmiş olacak.“ dedi.

“BORCUMUZ 59 MİLYON”

  Manisa basınında geçtiğimiz hafta içerisinde dolaşan Manisa Belediyesi’nin borç miktarı hakkındaki iddialara da yanıt veren Başkan Ergün, “Bu hizmetleri yerine getirirken tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeden, hesap verebilir, şeffaf belediyecilik anlayışıyla, kamuoyuyla her zaman paylaştık. Geçtiğimiz hafta basın yoluyla Manisa Belediyesi’nin borcunun ne olduğunu açıklamamı istediler. 160 milyon Manisa Belediyesi borç yaptı şeklinde yaygara yapılıyor. Ben de bunu soran bir partinin ilçe başkanına huzurlarınızda bir kez daha yanıt vermek istiyorum. Keşke bu arkadaşımız www.manisa.bel.tr adresine girip, her 3 ayda bir güncellenen hesap durumuna baksaydı. Ancak çok merak ediyorsa, buradan rakam verebilirim. 58 milyon 900 bin TL şu anda 5 ve 7 yıl içerisinde İller Bankası’na ödenecek borcu var. Mevcut oto terminal binası, mevcut köprülü kavşağımız, yine Laleli’de bulunan Atatürk Gençlik Merkezi, Çanakkale Şehitleri ve Atatürk Diasporası ve diğer asfaltlama çalışmaları için kullanılan kredi miktarı budur. 200 milyon geliri olan bir Manisa Belediyesi’nin 59 milyon liralık bir borcu, 69 milyonluk bütçeyle 96 milyon borcu olan bir Manisa Belediyesi. Kıyaslamasını yapmanız gerekiyor.” dedi.

“500 MİLYON KREDİ ÇEKEBİLİRİZ”

  Manisa Belediyesi’nin İller Bankası’ndan 500 milyon üstünde kredi çekebilecek durumda olduğunu belirten Başkan Ergün, “Manisa Belediyesi’nin bugün kredi çekme limiti 500 milyonun üstündedir. Ancak yapmak istediğimiz bazı şeyler ama siyasi ama farklı nedenlerle, belki de daha fazla hizmet üretmemizin istenmemesi nedeniyle yanıtlanmıyor. Mesela Şubat ayında talep ettiğimiz 250 ton asfalt karşılığında 35 milyon kredi istemimiz kabul edilmedi. Bu asfaltın tamamı ilçelerimiz, beldelerimiz ve köylerimize yapılacaktı. Bunun üzerine biz Manisa Belediyesi olarak kendi imkânlarımız ve bütçemizle 100 ton asfalt ve 100 kilometre stabil yol kaplamayı yaptık. Bununla ilgili Merkez’de Şehzadeler bölgesinde 50 kilometre ve Yunus Emre’de 20 kilometre asfaltlama çalışması gerçekleştirdik. Artı başkanımızın talebi üzerine Sarıgöl Alemşahlı Köyü’nde de 3 buçuk kilometre asfalt çalışması gerçekleştirdik. Selendi’de de yaklaşık 30 kilometrelik çalışmamızın yarısını bitirdik. Bu hizmetleri yapacaklarımızın örnekleri olarak görebilirsiniz. Seçim yatırımı olarak değerlendirebilenler olabilir. Biz hiçbir ayırım gözetmeden herkese eşit hizmeti götürmeye çalışıyoruz. Çoğu ilçemizden gelen talepleri belli bir sıra dâhilinde yerine getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

“BÜTÇE BÜYÜKŞEHİR OLMADI”

  Manisa Belediyesi’nin ilçelere gerçekleştirdiği hizmetleri büyükşehir bütçesinden değil, kendi bütçesinden gerçekleştirdiğini ifade eden Ergün, “Manisa büyükşehir oldu. Ancak bütçesi büyükşehir olmadı. Büyükşehir bütçesi Nisan 2014’ten sonra gerçekleşecek. Biz şu anda Manisa Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla bu hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Yılbaşı itibariyle ilçelerimize, köylerimize ve beldelerimize yaptığımız hizmetlerin bedeli 25 milyon TL. Yine Alaşehir ilçemizin Killik beldesine 485 bin TL’ye düğün salonu yaptırıyoruz. Şu anda yapımı devam ediyor. 57 mahallede hiçbir ayırım yapmadan nasıl hizmet verdiysek, ilçelerimizin tamamında da ayrım yapmadan hizmet edeceğiz.“ dedi.

“GIPTA EDİYORUM”

  Başkan Ergün’ün konuşmalarının ardından söz alan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Ergün’ün çalışmalarına imrendiğini belirterek, “Şehzadeler şehrini böyle bereketli bir günde kısıtlı bir süre içinde hemen hemen 4,5 yıla sığdırılmış bir sürü hizmetin belki sadece paragraf başını izleyerek, geçirdik. Ben imkânların kişilere sunulduğunda neler yapılabileceğinin ve neler gerçekleştirebileceğinin en büyük örneği olarak Sayın Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ü gıptayla, özenle ve kıskanarak izliyorum. Ben göreve geldiğimden beri iki şeye çok fazla önem verdim. Bunlardan birisi şehir merkezindeki asfalt mesafesinin arttırılması, ikincisi de şehri şehir yapan temel unsurlardan birisi olan gece aydınlatmasıdır. Ben belediyecilik örneği olarak çok değerli projeleri ve çok cesur yatırımları sunduğu için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Çünkü kendisi bizim idolümüzdür. Çünkü yaptıklarını görünce, yapacaklarını tahminde çok zorlanmıyorum. Çok eminim ve net söylüyorum. Bazılarının hoşuna gitmese de Manisa’nın Cengiz Ergün’e 5 yıl daha ihtiyacı var. O sebeple aynası iştir kişinin. Çok fazla lafa söze bakılmaz.” dedi.

“EN FAZLASINI VERMELİYİZ”

  Büyükşehir yasasının getirdiği iyileştirmelerden vatandaşı maksimum düzeyde yararlandırılması gerektiğinin altını çizen Karaçoban, “Çok fazla dert yanmadan ve şikâyette bulunmadan, önümüze konulan bu yasadan vatandaşları en hızlı ve en makul şekilde yararlandırmanın hesabını yapmak zorundayız. Yeni büyükşehir belediye yasasının hangi niyetle hazırlandığına bakmadan, vatandaşlarımı en yüksek şekilde faydalandırmak adına ne yapacağımızın hesabını yapmamızın önemine vurgu yapmak istiyorum. 2014 Nisan’ında köylerimiz mahalle olacak. Hasan Hüseyin, Ahmet Mehmet olacak. Ne boyunuz değişecek, ne kilonuz. Ancak bulunduğunuz bölgeyi yaşanabilir hale getirmek konusunda siz kanaat önderleri olan muhtarlara çok iş düşüyor. Sizler vatandaşın karşısına siyasi parti logolarıyla çıkmıyorsunuz. Onun için siyasi atmosferde birilerinin peşine takılarak, kendi vatandaşlarınıza iyilik yapmazsınız. Bunları hep yaşadık. Kiminiz başarılı oldu, kiminiz başarılı olamadı. “ dedi.

“ERGÜN BİZE LAZIM”

  İlçelerin doğru bir şekilde hizmet alması için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e ihtiyaç olduğunu belirten Karaçoban, “İlçe belediyeleri başlarındaki büyükşehir belediye başkanı ile idame olurlar. Eğer başlarında yoksa yetim kalırlar. Bize Alaşehir ne kadar lazımsa, Sarıgöl muhtarlarına Sarıgöl ne kadar lazımsa, biz ilçelere de Sayın Cengiz Ergün o kadar lazım. Biz hiçbir zaman bir tane bile muhtarımın şüpheye düşmesini istemiyorum. Dün köy muhtarlarımıza 2012 bütçesinden en baba 2,500 lira para verilmiş. Arkadaşlar bu parayla hizmet falan olmaz. Alaşehir’de biri çıkacak biz köylerimize 1 milyon 350 bin para dağıttık diyecek. Burada rakamlar açık. Sadece belde, köy ve ilçelere yapılan yatırım miktarı 25 milyon. Ben Manisa’dan kafasını çıkarmayacak, makamından çıkmayacak değil, benim en ücra köyüme bile hizmet götürecek bir başkan istiyorum. O yüzden bugün yaptığım ziyaretin anlamlı olduğunu düşünüyorum.“ dedi.

SARIGÖL’DEKİ TOKİ ZEDELERE SÖZ

  Sarıgöl’de yapılan TOKİ’lerde eksikliklerin dile getirilmesi üzerine Belediye Başkanı Cengiz Ergün, iki kişilik teknik ekip görevlendireceğini ve eksikliklerin Manisa Belediye tarafından giderileceğini belirterek, söz verdi.

MUHTARLARDAN HİZMETLERE ÖVGÜ

  Belediye Başkanı Cengiz Ergün, konuşmasının ardından muhtarların talep ve dileklerini dinledi. Söz alan köy muhtarları Manisa Belediyesi’nin hizmetlerini beğendiklerini belirterek, Başkan Ergün’e övgüde bulundu. Kendilerine böyle bir olanak sunduğu için Başkan Ergün’e teşekkür eden muhtarlar, kendilerine verilen önemden duydukları memnuniyeti iletti. Başkan Ergün, toplantının sonunda muhtarlara çanta hediye ederken, muhtarlarla Kültür Merkezi önünde fotoğraf çektirdi.

MUHTARLAR GEZİYE DEVAM ETTİ

  Sarıgöl ve Alaşehir’den gelen muhtarlar Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile gerçekleştirilen toplantının ardından kente kazandırılan hizmetleri gezmeye devam etti. Muhtarlar Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı, Kent Park ve son olarak Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Atatürk Sergi Salonu’nu gezerek incelemelerde bulundu.