ALAŞEHİR BELEDİYESİ KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK ve NÜKLEER) TEHLİKELERE İLİŞKİN GÖREV YÖNERGESİ

T.C.

ALAŞEHİR BELEDİYESİ

(Sivil Savunma Birimi)

 

ALAŞEHİR BELEDİYESİ KBRN

(KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK ve NÜKLEER) TEHLİKELERE İLİŞKİN GÖREV YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

        AMAÇ :

  MADDE 1 : Bu yönergenin amacı ; ilçemizde veya ilçemize komşu il ve ilçe sınırlarında meydana gelip ilçemizi etkileyebilecek  olan kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehdit ve tehliklere karşı halkın sağlığının ve çevrenin korunması, can ve mal kaybının en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla belediyemiz kuruluşunda ki ilgili müdürlüklerin tehlike öncesi , tehlike sırası ve sonrasında ki görev ve sorumluluklarını belirlemektir.          KAPSAM :   MADDE 2 : Bu yönerge; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehdit ve tehlikelere karşı alınacak önlemler ve yapılacak hizmetleri yürütmekle asli  görevli olan Afad’a  belediyemizce verilecek fer’i destek kapsamında ki iş birliği, koordinasyon ve karşılıklı yardımlaşma esaslarını kapsar.          YASAL DAYANAK :   MADDE 3 :          (A) 5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında ki Kanun.   (B) 3 Mayıs 2012 Tarih ve 28281 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan ‘’Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği.   (C) Manisa Valiliği Afad Müdürlüğünün 21.10.2013 Tarih ve2715 Sayılı KBRN Tehlikelerine İlişkin Görev Yönergesi.   (D) 06.03.2011 Tarih ve 27866 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Afet ve Acil Durum harcamaları Yönetmeliği.   (E) 27.10.1999 tarih ve 4458 sayılı Gümrük Kanunun 128, 131 ve 167 nci maddeleri.     (F) 5393 Sayılı Belediye  Kanunu.   (G) Alaşehir Belediyesi İtfaiye Yönergesi.         TANIMLAR VE KISALTMALAR :           MADDE  4 :           a) Başkanlık : Alaşehir Belediyesi Başkanlık Makamı,           b) Sivil Savunma Birimi : Belediye Norm Kadro Cetvelinde yer almayan ancak olası ihtimallere binaen Başkanlık Makamınca görevlendirme yoluyla vazifelendirilen personel,           c) KBRN : Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleeri,           d) İlk Müdahele Ekipleri : Olay bölgesinde ki asli unsurlara destek vermek amacıyla o an ki ihtiyaçlara binaen fer’i manada hazır edilebilecek olan araç ve gereçler ile birlikte görevlendirilecek olan itfaiye, ambulans ,fen işleri, çevre koruma kontrol müdürlükleri ile kültür ve sosyal işler müdürlüğü bünyesinde görevlendirilen personelden oluşan ekipler,         e) Asli Sorumlu : Doğrudan bu işle memur edilen eğitimini almış personel,         f) Fer-i Sorumlu : Asli görevleri uhdesinde kalmak üzere İtfaiye Yönerge’mizde de yer aldığı şekliyle ‘’Fer-i Personel’’ Sivil Savunma Müdürlüğü’ne yardımcı olan belediyemiz personelini ifade eder.    

İKİNCİ BÖLÜM

 

GÖREV VE SORUMLULUKLAR

            MADDE  5 : Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün Ekim 2013 tarihli KBRN (Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) tehlikelerine  ilişkin görev yönergesi yayınlanmıştır.   Belediye Başkanlığımız ile Başkanlık Makamına bağlı üniteler söz konusu bu yönerge dahilinde :   Birimlerimizi ilgilendiren hususlarda, Kaymakamlık Makamı ve Garnizon Komutanlığı ile de işbirliği yaparak bu konuda görevlendirilmiş olan asli unsurlara talep ettikleri her türlü fer-i desteği vereceklerdir.   Bahse konu taleplere ilişkin icra edilecek vazifeler şunlardır :   Olay Öncesi :   (a) KBRN Konusunda görev yapacak olan personele ait bilgileri güncel tutmak,   (b) İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde KBRN için görevlendirilecek personele verilecek olan eğitime ilişkin ilgili makamlarla iş birliği ve kordinasyona kurularak her an göreve hazır donanımlı bir ekip oluşturmak,   (c) KBRN konusunda görev alanına giren konularda personelin bilgilerini güncel tutmak.   (d) Envanterimizde bulunup KBRN müdahelesinde gerekli  olan araç-gereç ve malzemeleri hazır bulundurmak.   Olay Sırası :   (a) Olay bölgesinde zabıta ekipleri aracılığı ile trafik düzenlemesine destek sağlamak,   (b) Tehlikeli bölgelerden tahliye edilecek kişilerin toplanma bölgesine nakli için araç temin etmek,   (c) Toplanma bölgelerinde ki iaşe, ibate ve geçici barınma hizmetlerine destek sağlamak,   (d) İhtiyaç halinde bünyesinde bulunan iş makinaları, araç gereç ve malzemeleri olay bölgesine sevk etmek,   (e) Kurtarılanların arındırılması konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü KBRN ekibi ile Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği KBRN Ekiplerine destek sağlamak, ekiplerin su ihtiyacını karşılamak,   (f) Çıkabilecek yangınlara müdahele etmek,   (g) Arındırma faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atık suların toplanmasını sağlamak,   (h) Kurtarma işlemlerinin ardından olay yeri ve binaların arındırılması işlemlerini yürütmek.    

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

MALZEME VE MALİ HÜKÜMLER

                 Araç ve Malzeme :           MADDE 6 :           (1) KBRN Hizmetlerinde kullanılacak araç, gereç ve malzemeler listesi ilgili kurumların görüşü alınarak Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca belirlenir ve yayımlanır.   (2) İlgili birimlerce ihtiyaç duyulan özel görev ekipman ve malzemeleri kurumlarınca belirlenir.                             Bütçe :           MADDE 7 :           (1) Bu yönerge gereği Başkanlığımıza tevdii edilen görevlerle ilgili ihtiyaç duyulan harcamalar için gerektiğinde bütçeye gerekli ödenek konulacaktır.   (2) KBRN Tehlikesi içeren acil durumlarda, ihtiyaç duyulacak malzemelerin alımı ve yapılacak harcamalar 6/3/2011 tarihli ve 27866 sayılı Resmi Gazete2de yayımlanan afet Acil Durum Harcamaları Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.   MADDE 8 :   (1) KBRN Tehdit ve tehlikeleri kapsamında bu yönergede belirtilen görevleri yürütecek olan kurum ve kuruluşlara hibe edilen veya gönderilen her türlü malzeme ve teknik ekipmanın geçici veya kati ithali 27.10.1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunun 128 ila 131 nci ve 167 nci maddelerinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.          

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER

 

       Eğitim ve tatbikatlar :            MADDE 9 :            (1) KBRN Tehdit ve tehlikelerine karşı görev alacak ekip ve personelin eğitici eğitimleri Afet ve Acil Durum Eğitim merkezi Müdürlüğü ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik müdürlüklerinde yaptırılır. Diğer personelin eğitimi ise kurumların eğitici personeli tarafından yapılır.   (2) İl Afet Acil Durum Müdürlüğünce; Başkanlığımızın da dahil olduğu , Kaymakamlık Makamının da  katılımıyla; ekiplerin eğitimi için KBRN tatbikatları düzenlenir. Bu hususta Başkanlık makamınca uygun görülen  birim ve personel tatbikata iştirak eder.   Bilgi ve Belgeler :            MADDE 10 :   (1) Bu yönerge kapsamında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan tüm çalışmalarda Başkanlığımızdan ;   Garnizon Komutanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, özel sektör, kaymakamlıklar ile sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler, Valilik ve Kaymakamlık adına talep ettikleri  her türlü bilgi, belge ve döküman birimlerimizde görevli ilgili personelce  temin edilecektir.   Denetim :            Madde 11 :            (1) Bu yönerge gereğince ilgili birimlerce yürütülmesi öngörülen görevler Belediye Başkanımızın görevlendireceği bir komisyon tarafından denetlenir.   Yönerge hazırlanması :             Madde 12 :   (1) Belediye Başkanlığımızca kendi özel mevzuatımızca belirlenen KBRN görevlerinin yerine getirilmesi için hazırlanan bu yönerge uygulama birliğinin sağlanması açısından il Afet Acil Durum Müdürlüğü’nün incelemesinden sonra Valilik Makamı ile ve Alaşehir Belediye Başkanlığınca onaylandıktan sonra yürürlüğe konulacaktır. Değişen şartlara göre de yönergenin güncelliği sağlanacaktır.   Yürürlülük :             MADDE 13 :             (1) Bu yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.             Yürütme :             MADDE 14 :   (1) Bu yönerge hükümleri Alaşehir Belediye Başkanlığınca yürütülür.   İş bu yönerge 04.11.2013 tarihli 2013/12-153 nolu Meclis Kararıyla görüşülmüş ve kabul edilmiştir.       Gökhan KARAÇOBAN            Süleyman KESKİN              Hasan ALICI                 Musa ÜLKER   Belediye Başkanı                      Meclis Katibi                      Meclis Katibi                Meclis Katibi