Karaçoban’dan Yeni Çek Yasasına Tepki

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, "Alaşehirli üzüm üreticisinin alacaklıların hakları mutlaka teminat altına alınmalı" dedi

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, 2012 yılının Şubat ayında yasalaşan Çek Yasası Kanunu Tasarısının alacaklıların mevcut haklarını güvence altına alacak bir yapıya kavuşturulmasının zorunluluğunun ortaya çıktığını belirterek, özellikle yaş üzüm üreticisinin yasadan dolayı mağdur olduğunu belirtti. Karaçoban yaptığı açıklamada, “Artık çeke olan güven ortadan kalkmış, çek tahsilatındaki sorunlardan kaynaklanan alacaklı sayısı 18 ayda katlanarak artmıştır ve bu sayı giderek çoğalacaktır.” uyarısında bulundu.

KARAÇOBAN: ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ MUTLAKA TEMİNAT ALTINA ALINMALI

Çek Kanunu Tasarısında ciddi eksiklikler bulunduğuna da işaret edilen Başkan Karaçoban yaptığı açıklamada, çekin yazılımından tahsiline kadarki süreçte tüm tarafların eşit şekilde korunması gerektiği ifade edilerek şu görüşlere yer verdi; “Merkezi hükümet tarafından yapılan son değişiklikler sonucunda, karşılıksız çek düzenleme fiilinin tümüyle suç olmaktan çıkarılması sağlanmıştır. Çek Kanunu Tasarısı ile hapis cezasının kaldırılması alacaklıların haklarının korunması noktasında iş hayatında çeşitli sorunlara yol açmış, çeke güveni ortadan kaldırmış ve çeki ticari hayatta kullanılamaz noktasına taşımış, ekonomiyi tıkanma noktasına taşıyabilecek niteliğe dönüşmüştür. Ayrıca, hapis cezasının kalkmasıyla ödeme imkanı mevcutken çek alacaklısından mal varlığını gizleyenlere yönelik caydırıcılık ortadan kalkmıştır. Yeni düzenlemeyle, çekini ödemek yerine mal varlıklarını transfer eden kişilere karşı çekin alacaklılarını koruyan bir düzenleme getirilmemiş olması da büyük eksikliktir.”