Karaçoban; “Çataldere’nin Açıklaması...

   ALAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. GÖKHAN KARAÇOBAN, AK PARTİ ALAŞEHİR İLÇE BAŞKANI YAŞAR ÇATALDERE’NİN İTHAMLARINA CEVAP VERDİ. KARAÇOBAN, BELEDİYECİLİK ANLAYIŞLARINDA KÜÇÜK VE BASİT SİYASİ DEMOGOJİLERE YER OLMADIĞINI BELİRTEREK, AK PARTİ İLÇE BAŞKANINI SİYASİ AHLAKA VE NEZAKETE DAVET ETTİ.

   Karaçoban; “Çataldere’nin açıklaması, işgüzarlık ve abesle iştigaldir”

  Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, 5 Eylül Gazetesi’nin 21 Haziran Cuma günkü sayısında; ‘Çataldere; Karaçoban’a cevap verdi’ başlığı altında verilen haberde AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Çataldere’nin iddia ve ithamlarından dolayı kendisine cevap hakkı doğduğunu belirterek, söz konusu iddia ve ithamlara cevap verdi. Karaçoban, yapılan açıklamanın işgüzarlık ve abesle iştigalden öteye geçmediğini söyledi.

   Alaşehir Belediyesi’nin yayın organı olan ‘Alaşehir’in Sesi’ gazetesinin Haziran sayısında ve 5 Eylül Gazetesi’nin 17 Haziran tarihli sayısında; Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ın imzasıyla ‘Sağlığın Siyaseti Olmaz’ başlığı altında verilen habere; Ak Parti ilçe Başkanı Yaşar Çataldere’den 21 Haziran Cuma günü cevap gelmesi üzerine, başkan Karaçoban da cevap hakkını kullandı. Karaçoban¸”‘Çataldere; Karaçoban’a cevap verdi’ başlığı altında verilen haberde, belediyenin yayın organına 'MHP yayın organı yaftası’ yapıştırılmış, belediyecilik hizmetlerinin yetersizliğinden dem vurulmuş, büyükşehir yasası hakkında halkın yanlış bilgilendirildiği iddia edilmiş ve hastanenin taşınma süreciyle ilgili olarak da bazı söylemlerde bulunulmuş. Sayın Çataldere’nin bu itam ve iddiaları işgüzarlık ve abesle iştigaldir. Keza bahse konu olan iddia ve ithamların doğruluk payı yoktur. Biz dersimize çok iyi çalışıyoruz. Doğruluğuna kanaat getirmediğimiz hiçbir şeyi kamuoyuna açıklamaz, siyasi ahlaktan ve nezaketen taviz vermeyiz.”dedi.

“BELEDİYENİN YAYIN ORGANINA MHP YAFTASI YAKIŞTIRMASI”

   Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, haberde yer alan Çataldere’nin iddia ve ithamlarına tek tek cevap verdi. Karaçoban’ın konuya ilişkin olarak yaptığı açıklama aynen şöyle;

   “Haberde belediye’nin yayın organı olan Alaşehir’in Sesi gazetesine MHP’nin yayın organı yaftası yapıştırılmaya çalışılıyor, bununla kalınmıyor, Turgutlu Belediyesi’nin bülten ve hizmetlerinin örnek alınması tavsiyesinde bulunuluyor. Belediye’nin yayın organı hiçbir zaman MHP’nin yayın organı olmamıştır olamazda. Bizim dönemimizde 22 sayı çıkartılmıştır ve hiç birinde siyasi faaliyete yer verilmemiştir. Her ay düzenli olarak yapılan belediye başkanları toplantısının bültende yer almasının siyasetle bağdaştırılması manidardır. Çünkü belediye başkanlarının bu tür toplantılara iştirakinden daha doğal ne olabilir ki. Katılamaz diye de bir kanunda yok. Bir de ilçe genelindeki belediye başkanlarıyla da düzenli olarak bir araya geliyoruz. Bu toplantıları da organımızda yer verildiği malum üzeredir. Belediye başkanlarının farklı siyasi görüşlere mensup olduklarını hatırlatmama gerek yok sanırım. Hizmet bülteni Alaşehirlilerin ödeneği çeşitli kalemlerden karşılandığı doğrudur. Zira bülten ilçe halkını bilgilendirmek için çıkarılıyor. Turgutlu Belediyesi’nin örnek alınması meselesine gelince; başarılı bulduğum bir mevkidaşım. Lakin hizmet bülteninde siyasetin daniskasının yapıldığı da yatsınamaz bir gerçektir. Alaşehir’inki onun yanında nur-u âlemdir. Her iki bülteni aynı kefeye koymak akıl izan işi değildir. Allah’tan (C.C) korkmak lazım. Siyasi ikbal uğruna bu yayın organı Alaşehir’de bile birçok kez dağıtılmadı mı? Alaşehirlilerin merak ettiği asıl konu şu; peki, Turgutlu Belediyesi’nin yayın organının giderleri kimin parasıyla karşılanıyor? Bir de hizmetlerimizin yetersiz kaldığı için belediye başkanları toplantısının bültende yer verildiğinden bahsedilmiş. Buna sadece gülüp geçiyorum! Ve takdiri Alaşehir halkına bırakıyorum. Alaşehir’de son 25 ayda yapılan hizmetleri kendilerine anlatmaya kalksak, bunları dağarcıkları almaz. Eğer bilgi almak isterlerse, bunları vermeye de hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Maval okumaya gerek yok. Alaşehirliler her şeyin farkındadır. Kimin küçük siyaset peşinde koştuğunu da çok iyi bilirler. Bizim bunlara ihtiyacımız yok.”

HASTANE TAŞINMA SÜRECİ VE YAŞANANLAR

   “Hastanenin taşıma sürecinde alet ve edevatlarının merkez belediye dururken belde belediyenin araçlarıyla taşınmasının akla ters olduğunu ifade ettim. Sayın Çataldere, bunda tasarruf hakkının hastane yönetimde olduğunu söylüyor. Mademki; tasarruf hakkı hastane yönetiminde, bu söylemim hastane yönetimini ilgilendirirken neden siz cevap verme lütfunda bulundunuz, bunu anlayamadım. Hastane yönetiminin basiretsiz olduğunu mu ima ediyorsunuz? İlginç. Bunların yanında, yeni hizmet binasıyla ilgili çeşitli rivayetler hala konuşuluyor. Şahsım bu konuda hiçbir zaman konuşmamıştır. Elimde belge ve bilgi olmadan konuşmak tarzımın olmadığı çok iyi bilinir. Bunu sadece sayın ilçe başkanının bilmemesi, bizim ayıbımız. Kendimi iyi tanıtamamışım üzüldüm. Alaşehir’e bir çivi çakana teşekkür etmeyi şiar edindim. Birçok toplantıda, hatta Alaşehir’in yayın organlarında bile hastanenin Alaşehir’e gelmesinde emeği olan herkese teşekkür etmişimdir. Hastanenin çevre ve bağlantı yollarının belediyece bir an önce yapılması dillendirilmiş. Belediye kanunu çok açıktır. Belediyeler mücavir alanın dışında kalan bölgelere hizmet götüremez. Hastane bölgesi de belediyenin imar planları dışında kalıyor. Söz konusu bölgeyi, hastane inşaatı başlamadan çok daha önce imar planımıza dâhil etme çalışmalarını başlattık. Ne var ki; bu çalışmaya tarım arazisi olduğunu var sayarak, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçit vermedi. Hala bu konuda girişimlerimiz sürüyor. Defalarca konunun aktarılmasına rağmen, daha geçen hafta içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğünde bir kez daha ilgililerin dikkatini çektik. Sonuç bekliyoruz. Bu kurumlar Alaşehir Belediyesi’ne bağlı değil. Onun için ilçe halkının menfaatlerini düşünen iktidar partisinin temsilcisinin de elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Her şeye rağmen suç işlemek pahasına da olsa biz bu bölgeye belediyecilik hizmet ve yatırımlarını götüreceğiz. Birileri istedi diye değil, Alaşehirliler için. Bir kez daha söylüyorum; Alaşehirlilerin 5 yıldızlı otele ihtiyacı yok. İlçe halkının ihtiyacı tam donanımlı bir hastanedir. Halkımız derdine dermanı başka ilçelerde ve özel hastanelerde aramasın istiyoruz. Hastanenin sevk hastanesi konumundan kurtarılmasını istiyoruz. Tek derdimiz bu.”

YENİ BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA İLGİLİ GERÇEKLER

   “Yeni büyükşehir yasası ile ilgili ‘bunları biliyormusunuz’ başlığı altında verilen bilgilere de atıfta bulunmuş sayın ilçe başkanı. Verilen bilgileri safsata ve gerçek dışı olduğunu beyan buyuruyor. Sayın Çataldere’ye âcizane tavsiyem bu kanunu tekrar incelemesi ve gözden geçirmesi olacak. Bilmemek suç değil, öğrenmemek suç. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bazı vergiler halkın omuzlarına yüklendi bile. Bunlardan birisi katı atık vergisidir. Tüm esnaflar 31 Mart 2014 tarihinden sonra yani yerel seçimlerin ardından basit usulden gerçek usule dönecek. Basit usul ile gerçek usul vergi çeşitleri hakkında sayın başkanın bilgisinin olduğunu düşünüyorum. Kendisi de esnaf olduğundan malumudur zannedersem. Eğer bilgisi yoksa bu işle iştigal eden çok sayıda muhasebeci var Alaşehir’de. Tenezzül ederse, konunun muhatapları severek yardımcı olurlar. 1- ‘Mahalleye dönen köy ve beldelerde önümüzdeki 5 yıl boyunca Büyükşehir yasasından kaynaklanan hiçbir ek vergi ve harç ödenmeyecektir.’ Deniyor. Evet, doğru ya 5 yıl sonrası ne olacak. Bu zaman dilimi geçtiğinde vergiler vatandaştan alınmayacak mı?

2- ‘İnsanların evlerini yaparken belediyeler yöreye uygun tip projeler hazırlayacak, inşaatlar bu projeye uygun olarak yapılacak denetimler de belediyeler tarafından yapılacaktır. Bu projeler belediyeler tarafından vatandaşa ücretsiz verilecektir. Vatandaştan bu hizmetler için hiçbir ücret alınmayacaktır.’ Deniyor. Bu beyan tamamen yanlış. Belediye yöreye göre tip projeler hazırlayacak, denetimler yine belediyeler tarafından yapılacak. Belediye bu hizmeti ücretlendirecek.

3- ‘Esnafımız Büyükşehir yasasıyla daha fazla vergi ödemeyecektir. Herkes kazandığı oranda vergisini vermeye devam edecektir. Yalnızca basit usulden gerçek usule geçilecektir.’deniyor. Kesinlikle doğru değil. Seçimlerin hemen ardından tüm esnaflar gerçek usule yani deftere tabi olacaklar. Vergiler, katlanacak. Gerçek usulün altında tüm esnaflar çeşitli kalemlerde yeni vergilerle tanışacak. Çoğu meslek grubunun vergileri yüzde yüz zamlı olacak.

4- ‘Köylerde mahalleye dönen yerlerde ahır ve benzeri tüm hayvancılık tesisleri ruhsatlandırılmış sayılıyor. Yani hiçbir köyde insanların hayvancılık yapılmasına engel olunmayacak aksine daha bu yapılan hayvancılıklar yasal hale geliyor.’ Deniyor. Eski ahırların ruhsatlandırılmış sayılacağı doğru. Fakat yeni ahır ve benzeri yapacak vatandaşların durumu ne olacak. Ben söyleyeyim; yapıları projelendirmek ve ruhsatlandırmak zorunda kalacaklar. Bu da ne demek, ek vergi, harç demek.

5- ‘Mahalleye dönen köylerde içme suyu şehir merkezindeki bedelin ¼’ü kadar olacaktır. Bu köylerde oturanlar daha az su parası ödeyeceklerdir.’ Deniyor, Bu doğru. Yeni mahalle statüsüne kavuşan köy ve beldelerde ikamet eden halkın şimdi ödediği su parası bellidir. Yasa kapsamında yüklenecek bedellerde ortadadır. Şehir merkezindeki vatandaş ile yeni mahallerde ikamet eden vatandaşın gelir düzeyi bir değildir. Bu uygulamada 5 yıl sürecektir. Bu zaman zarfı geçtiğinde su ücret tarifesi şehir merkeziyle aynı olacaktır.

6- ‘Büyükşehir olunması nedeniyle Alaşehir’imizin geliri ve iller bankasından alacağı pay en az 3 kat artacaktır. Bu da Alaşehir’imizde ve köyden mahalleye dönen yerlerde daha çok hizmet yapılmasını sağlayacaktır.’ Deniyor, bu konuda yapılan araştırmada Alaşehir’in payının sadece yüzde 2 oranında artacağı açıklandı. Araştırmayı yapan devlete bağlı TÜİK’dir. Hadi diyelim ki; bu artış gerçekleşecek. Belediyelerin en büyük gelirleri arasında olan içme suyu, oto terminal ve hal gelirlerinin büyükşehir belediyesine geçeceği ne diye dillendirilmiyor. Bu konuda dürüst olmak lazım.

7- ‘Şuan bölgemizde yoğun bir şekilde özel sektör tarafından jeotermal kuyuları açılmaktadır. Bu kuyulardan bugün itibariyle Alaşehir belediyesi bir gelir elde edememektedir. Büyükşehir yasasından sonra bu jeotermal kuyulardan özel sektörün elde ettiği gelirden Maden Kanuna göre %1 oranında gelir payı olarak Alaşehir belediyesine gelecektir. Yeni Büyükşehir yasasının daha bunun gibi bir sürü faydası olacaktır.’ Deniyor, evet söylem doğrudur. Alaşehir Belediyesi 2014’ün nisan ayı itibari ile bu kuyuların işlevlerine göre yüzde 1 pay alacaktır. Belediye’nin kendi ruhsatlı alanlarından alacağı pay da yüzde 18 ve artı KDV olacaktır. Peki; Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek MTA’dan ruhsatlı jeotermal sahalarını özel sektöre ihale yoluyla devreden ve bundan yüzde 20 pay alan mevcut yönetim takdiri hak etmiyor mu? İlçe genelinde 20 civarında çalışmanın olduğunu varsayarsak.

   Bu bilgilendirmelerin ışığında; her halde kimin dürüst, kimin kandırmaca peşinde koştuğu alenen ortadadır. Yasa kapsamında Alaşehir Belediyesi’nin yeni mahalle statüsüne kavuşacak olan 65 köy ve 6 beldeye hizmet ve yatırım götürmesinden daha doğal hiçbir şey olamaz. Kanun koyucular bu yasayı çıkarmış, bizde Alaşehir Belediyesi olarak, gerekli altyapı ve fizibilite çalışmalarını yaparak elbette yeni mahallelerimizin entegresini sağlamaya çalışacağız. Bu minvalde; ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ tüm takdir Alaşehir halkınındır.”