Büyükşehir Yasası Muhtarlara Anlatıldı

 

   ALAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. GÖKHAN KARAÇOBAN’IN DA KATILDIĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA KÖY MUHTARLARINA BÜYÜKŞEHİR YASA TASARISI HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ. TOPLANTIDA MUHTARLARA HİTAP EDEN KARAÇOBAN, YASA KAPSAMINDA YENİ MAHALLERE HİZMET VE YATIRIM GÖTÜRMEK İÇİN ALTYAPI ÇALIŞMALARINA BAŞLADIKLARINI SÖYLEDİ

   MHP Alaşehir İlçe Teşkilatı’nın organize ettiği bir toplantıyla, Büyükşehir yasa tasarısı muhtarlara anlatıldı. Ziraat Odası’nın Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; MHP İlçe Başkanı Akif Ceylan, Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Belediye Meclis Üyeleri; Hasan Alıcı ve Adnan Tutar’ın yanı sıra parti yöneticileri, Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Deniz ve çok sayıda köy muhtarı katıldı.

   Büyükşehir yasa tasarısı hakkında muhtarları bilgilendirmek için, MHP Alaşehir İlçe Teşkilatı tarafından Ziraat Odası’nın Toplantı Salonu’nda tertip edilen toplantının açılış konuşmasını yapan MHP İlçe Başkanı Akif Ceylan, büyükşehir yasa tasarısıyla birlikte, hükümetin köylülere vergi zulmü yapacağını söyledi. Köy muhtarlarına hitap eden Ceylan, “Öncelikle beldelerin ve köylerin tüzel kişiliği sona erdirildi. Alaşehir 86 mahalleden oluşacak. Bununla beraber mahalle statüsüne dönüştürülen yerlere ağır vergi yükleri getirilmiştir. Bu vergilerin toplamı 26 çeşitten oluşuyor.”dedi.

CEYLAN: HÜKÜMET KÖYLÜMÜZE VERGİ ZULMÜ YAPACAK

   Ceylan açıklamasının devamında da, köylünün evi, tarlası, arsası, arazisi için artık emlak vergisi ödeyeceğini belirterek şunları söyledi:

   “ Hem de büyükşehir tarifesi üzerinden yani %100 artırımlı emlak vergisi ödeyecek. Bu vergilerin %10’u oranında da Taşınmaz Kültür Varlıkları’nın Korunmasına katkı payı ödeyecek. Köylü çöp vergisi ödeyecek. Hem de büyükşehir tarifesi üzerinden, yani %25 artırımlı çevre temizlik vergisi ödeyecek. 1- Köylü içme ve kullanma suyuna para ödeyecek. Kuyudan kullandığı suya bile para ödeyecek. Su parası 5 yıl süreyle en düşük tarifenin %25’i üzerinden ödenecek. 2- Köydeki esnaf ve sanatkârların vergi ve yükümlülükleri artacak, köydeki esnaf artık basit usulde değil, mecburen gerçek usulde vergilendirilecek. Yani ödeyeceği vergi artacak, her ay KDV, 3 ayda bir Gelir Vergisi ve en az 3 ayda bir Gelir Vergisi stopaj beyannamesi verecek, her beyanname için damga vergisi ödeyecek, yazar kasa alacak, defter tutacak, bunun yanında mali müşavirle çalışacak ve ücretini ödeyecek, esnaf odaları üye kayıt ücreti ve yıllık aidatlar %100 artacak. 3- Köy muhtarları ve köylerin kâtip, korucu, imam, bekçi ve benzeri hizmetlerine köy bütçesinden ödenen ücretler ile çiftçi mallarını koruma bekçilerinin ücretleri ile köy birliklerine ait taşınmaz ve işletmeler için emlak vergisi ve kurumlar vergisi muafiyeti kalkacak. 4- Köylüye başka yeni vergi ve harçlarda gelecek.”

KARAÇOBAN: HİZMETTE, SİYASETİ İKİNCİ PLANA ATMAK ZORUNDAYIZ

   Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban da muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, bölgemizi ilgilendiren bu önemli yasa hakkında fikir alış-verişinde bulunmak için bir araya geldiklerini belirterek, davetlerine icabet eden muhtarlara teşekkür etti. Karaçoban, “Şuan sokağa çıkıp yeni anayasa gereklimi diye sorsak yüzde 95 evet çıkar. Meclis Başkanımız Sayın Cemil Çiçek ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu’nun yeni bir anayasa için geniş perspektifli bir çalışmayı sürdürdüğü bir ortamda büyükşehir Belediyesi yasasının da referanduma taşınarak kabul ettirilseydi daha isabetli olurdu. Bu yasa çok önemli. Çünkü; 56 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Türkiye’de yeni anayasa konusunda bir konsenssusla, bu yasa da anayasaya dâhil edilebilirdi. Halk refere ettiği için sorunsuz uygulanırdı. Çünkü Türkiye’nin Anayasaya ihtiyacı vardı. Sadece 750 bin nüfus kriterini ölçü almak yanlıştı. Manisa’nın hemen hemen tüm ilçeleri şehrin kuzeyi veya doğusunda. Mesela Demirci, Manisa’nın 170 km. uzağında. Uygulamada sorunlar çıkacak gibi görünse de artı ve eksilerini hep birlikte göreceğiz. Bir de yasayla birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan 13 il merkezinden sadece birinin iktidar partisinden olmasını tamamen tesadüf olarak mı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu durumu kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”dedi.

“YASALAR ÇERÇEVESİNDE YENİ MAHALLELERİMİZE İNECEĞİZ”

   Herkesin hizmette siyaseti ikinci plana atma zorunluluğu bulunduğunu da dile getiren Karaçoban, konuşmasının devamında da şunları söyledi:

 “Biz, hizmetin siyaseti olmamalı diyoruz. Bunun için yeni mahallelerimize hizmet ve yatırım götürebilmek için belediye meclisimizden yetkimizi aldık. İstişareler neticesinde koordinasyonu sağlayarak, kanunlar çerçevesinde köylerimize ineceğiz. Beldeleri ve köyleri orada yaşayan vatandaşların bileceği gerçeğinden yola çıkarak, köylülerin ve beldelerin temsilcileriyle sık sık bir araya gelerek istişare toplantıları yapmayı planlıyoruz. Siyasi baskılar yüzünden toplantılara katılmayan, bizimle aynı karede gözükmekten korkan temsilciler dertlerini köylülere ve belde halkına anlatmak durumunda kalırlar. Biz hizmet üretmek istiyoruz. Bu nedenle aldığımız meclis kararı uyarınca belli bir plan ve program çerçevesinde köylerimize ve beldelerimize yatım ve hizmet götürmek istiyoruz. 2013 yılında 17,5 milyonluk bir yatırım hedefimiz var. Sadece şunu unutmayın. Sizlere yapılacak olan yatırımların ilçe bütçesinden yapıldığını. Sizlerden bunu düşünerek, öncelikli sıkıntılarınızı bizlere bildirmeniz istiyorum. Yeni mahallerimizin sorunlarını yerinde tespit etmek ve büyükşehir yasasını köylülerimizle paylaşmak için köy ziyaretlerine de yakında başlayacağız. Hep birlikte büyük işlere imza atacağımızı düşünüyorum. Alaşehir’i topyekûn özlediği ve hak ettiği yere birlikte taşıyacağız. Bundan sonra da sık sık beraber olacağımızı tekrar hatırlatarak, sizleri Rabbime emanet ediyor, hepinize teşekkür ediyorum.”

   Bilgilendirme toplantısının son bölümünde muhtarlara da söz verildi. Muhtarlar, bazı sıkıntılarını başkan Karaçoban’a ilettiler. Ayrıca muhtarlar, Alaşehir’e hizmetlerinden dolayı Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’a da teşekkür etti.

“ANA BAŞLIKLARIYLA KÖYLÜMÜZE GELECEK YENİ VERGİLER”

- Çevre Temizlik Vergisi ( %25 artırımlı), - Eğlence Vergisi, - Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, - İşgal Vergisi, - Kaynak Suları Harcı, - Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı, - Bina İnşaatı Harcı, - İmar Harçları, - Muayene, Ruhsat ve Rapor Harcı, - Yol Harcamalarına Katılma Payı, - İlan ve Reklam Vergisi (tabela vergisi), - Haberleşme Vergisi, - Yangın Sigortası Vergisi, - Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı, - Tellallık Harcı, - Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı, - Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı, - İşyeri Açma İzni Harcı, - Sağlık Belgesi Harcı, - Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı, gibi yeni vergiler gelecek. Biz parti olarak büyükşehir’e değil, eyalet sistemine karşıyız. Bu arada parti olarak, özlük haklarınızın korunması ve iyileştirilmesine yönelik bölge milletvekillerimiz tarafından TBMM’de yapılan girişimlerimizin de sonuçsuz bırakıldığını hatırlatarak, toplantımıza icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”