Jeotermal Enerjiye Farklı Bakıyor

ALAŞEHİR BELEDİYESİ JEOTERMAL ENERJİ’YE FARKLI BAKIYOR

Alaşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyalogu Programı’na sunduğu, Jeotermal Enerjinin Alaşehir’deki Çevre, Tarım ve Ekonomi’ye etkilerini bilim temelli ortaya koymak için “Alaşehir’de, Jeotermal Enerji” projesi için Belediye meclisinden yetki aldı.

Belediye Meclisinin Eylül ayı oturumunda, ek gündem maddesi olarak görüşülen; “Alaşehir’de, Jeotermal Enerji” konulu madde için Belediye Meclisi oy birliği ile onay verdi.

Proje kapsamında, Alaşehir’in jeotermal enerji konusundaki politikasına yol gösterecek olan projede, kurulacak ortak çalışma ortamı ile Jeotermal uygulamalar alanında Türkiye, Alaşehir ve Almanya ‘da faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütleri, Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve üniversiteler olmak üzere toplam 81 farklı kurumla bilgi, uzmanlık ve deneyim paylaşımı sağlanacaktır. Almanya’nın örnek uygulamaları, yasal mevzuatı başta olmak üzere bu deneyim ve uzmanlık, Alaşehir’in Jeotermal alanında planlar oluşturmasını sağlayacaktır. Uzun vadede Jeotermal sektörüne yol gösterici olacak plan ve vizyon çalışması yapılarak ve Alaşehir’de “Yenilebilir Enerji Bilgi Merkezi” kazandırılacak olan proje kapsamında, oluşturulan bu etkileşim ile uzun vadeli işbirlikleri kurumayı hedeflemektedir.

Proje ortakları Alaşehir Ticaret Borsası, BUV-Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu, Kolektif Bilinç Derneği ve Alaşehir Ziraat Odası Başkanlığı’dır.

Konu ile ilgili Alaşehir Belediye Başkan’ı Dr. Gökhan Karaçoban,

“287 0C ile Dünya’nın 4. Sıcak, Türkiye’nin en sıcak yer altı suyunun Alaşehir ilçe sınırları içerisinde bulunması Alaşehir Belediyesi’nin gelişmekte olan bu sürecin üzerinde fazlasıyla durmaya itmektedir. Jeotermal sürecinin çevre ve tarım üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkiler, tüm her şeyin üzerindedir. Zira Alaşehir dünyada adından fazlasıyla söz ettiren “Dionysos Şarap Tanrısı” ile tarihe şahitlik etmiş, eşsiz tad ve dokusu ile sofralık ve kuru üzümü ile bilinen bir tarım ilçesidir. Dolayısıyla Alaşehir ilçesindeki en temel ürün “üzüm”dür. Bizim Jeotermal konusunda en temel önceliklerimiz; Jeotermal enerji kullanımının tarım ve çevreye olumsuz etkisinin olmaması, Jeotermal enerjinin başta ülkemiz ve Alaşehir'in ekonomik kalkınmasına katkı yapmasının sağlanmasıdır” dedi.

Projede Ana Hedef “Doğru Planlama”

Alaşehir Belediyesi öncülüğünde, başta çevre örgütleri ve diğer paydaşlar ile birlikte doğru jeotermal yatırım ve işletme sürecini hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için de süreç başlamadan gerekli önlemleri almaya katkı yapacak bir tartışma sürecinin başlatılması bu proje ile hedeflenmektedir.